Hlavní obsah

ODS v koaliční smlouvě tlačí na prolomení limitů, tvrdí zákulisní zdroj

Právo, Novinky, Jan Rovenský
Aktualizováno

Do textu koaliční smlouvy se ODS snaží začlenit klauzuli, která by v případě souhlasu všech dotčených obcí i lidí v Ústeckém kraji umožnila prolomit těžební limity hnědého uhlí na severu Čech. Právu to sdělil zdroj obeznámený se stavem vyjednávání v týmu zabývajícího se otázkami životního prostředí.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Proti prolomení těžebních limitů v Horním Jiřetíně bojují ekologičtí aktivisté, nejvýraznější jsou členové Greenpeace.

Článek

„Místopředseda poslaneckého klubu ODS Václav Mencl tlačí na to, aby se úplný zákaz vyměnil za formulaci, že v případě souhlasu obyvatel Horního Jiřetína, dalších dotčených obcí a lidí v Ústeckém kraji, se prolamovat bude. Sice tvrdí, že taková situace nikdy nenastane, ale i tak to požaduje,“ sdělil Právu zdroj.

Podle něj takový postup podporuje i stávající ministryně životního prostředí Rút Bízková (nominovaná ODS). Na začátku června se přitom vyjednávací týmy ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) shodly na tom, že se prolamovat nebude.

„Nechceme prolamovat limity těžby jakéhokoliv uhlí,“ uvedl tehdy vyjednávač VV Vít Bárta.

Zrušení limitů zahrnuje stanovisiko expertů na podnikání

Rozkol podle ČTK vznikl tím, že odmítavé stanovisko přineslo jednání ekologických expertů a jiné představila expertní skupina zaměřená na podnikání. Ekologickou kapitolu společného programu parafovali všichni členové ekologické skupiny v noci na úterý.

"Je v ní i formulace, podle které koalice neprolomí limity těžby a bude pracovat na legislativním zakotvení tohoto stavu. Dole je pak poznámka pro jednání K9, že jinou formulaci připravila skupina pro podnikání," popsal Moldan stav vyjednávání. Kontroverzní bod projednají vyjednávací špičky tří stran na večerním zasedání K9.

Reklama

Výběr článků

Načítám