Hlavní obsah

Němcová: ještě včera jsem si myslela, že je to beznadějné

Právo, Novinky, alt, dan
Praha
Aktualizováno

Miroslava Němcová byla v neděli po poledni zvolena první místopředsedkyní ODS, ačkoliv ještě v sobotu byl velkým favoritem volby David Vodrážka, který funkci zastával dosud.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová na kongresu ODS

Článek

„Ještě včera jsem se domnívala, že je beznadějné, že bych mohla být zvolena, Ale teď už se přece jenom domnívám, že tento kongres může být přelomový,“ řekla krátce po zvolení Němcová.

Podle ní nakonec v delegátech sjezdu opravdu převážila touha volit sám za sebe a samostatně se rozhodnout, koho chtějí a koho nikoliv.

Po oznámení výsledků jejího zvolení začal sál bouřlivě tleskat a z pléna se ozývaly radostné výkřiky.

Žádné zákulisní dohody neexistovaly

Pražští zástupci ODS byli po volbě zaskočení a hned Vodrážku nominovali do volby o řadového místopředsedu. [celá zpráva]

Podle předsedy ODS na Praze 11 Jiřího Janečka vítězství Němcové ukázalo, že neexistovaly žádné tajné dohody. „Jsme samozřejmě smutní, protože Praha by si zasloužila svého místopředsedu. Převládly emoce. Je vidět, že vyjednavači, kteří zkoušeli vyjednávat za ostatní delegáty, nejednají za nikoho. V tuto chvíli je sál plný individualit, což je asi dobře,“ řekl Právu Janeček.

Zástupci ostatních stran zvolení Němcové ocenili

Ostatní politici byli zvolením Němcové první místopředsedkyní příjemně překvapeni. „Zvolení Němcové je pro mě milým překvapením. Němcová je důstojný představitel ODS,“ řekla v ČT Kateřina Klasnová z Věcí veřejných.

Příjemně překvapen je i místopředseda TOP 09 Petr Gazdík. Podle něj Nečas a Němcová představují důstojný a neagresivní politický styl.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek ke zvolení Němcové poznamenal, že je rád, že se ukazuje, že na kongresu ODS hrály roli projevy a ne dohody. Právě svým projevem Němcová zřejmě přesvědčila mnoho delegátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám