Hlavní obsah

Ostravský stadión zhanobili rasistickým nápisem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Několikametrový nápis „Ať žijou hrdinové z Vítkova“, doplněný tříramennou svastikou, symbolem novodobého rasismu, se ve čtvrtek objevil na zdi hlavního vstupu na ostravský stadión Bazaly.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nápis na Bazalech vedle rušné cesty.

Článek

Neznámý autor vyhotovil text černou barvou na frekventovaném místě v době, kdy se ostravský krajský soud začal po dvoutýdenní přestávce znovu zabývat kauzou loňského žhářského útoku ve Vítkově.

Případem se okamžitě začala zabývat ostravská policie. „Budou zahájeny úkony trestního řízení pro přečin poškozování cizí věci,“ uvedla mluvčí policie Gabriela Holčáková s tím, že jde o čerstvou záležitost a není vyloučeno, že právní kvalifikace bude nakonec širší. „K případu bude pravděpodobně přibrán znalec,“ dodala.

Není to obyčejný vandalismus

Odborník na pravicový extremismus Miroslav Mareš na dotaz Práva řekl, že rozhodně nejde o obyčejný vandalismus. „Vidím zde silné podezření na schvalování trestného činu a také na propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka,“ řekl Mareš.

Tříramenný hákový kříž, kterým je nápis doplněn, je oblíbeným symbolem, používaným neonacisty. „Tento symbol znamená přihlášení se k modernímu bělošskému rasistickému proudu. Často se například vyskytuje v symbolice mezinárodní sítě Blood and Honour, v překladu Krev a čest,“ uvedl Mareš. Tříramennou svastiku podle něj používá ve svém znaku také organizace Afrikánské hnutí odporu, usilující o znovunastolení apartheidu.

Mluvčí Baníku Ostrava Igor Bruzl řekl, že po zadokumentování policií bude nápis na zdi stadiónu neprodleně přestříkán. „Stadión je postaven tak, že nejsme schopni takové věci ovlivnit. Na tom místě nejsou kamery. Různé nápisy se na zdi stadiónu objevují poměrně často,“ řekl s tím, že malůvky většinou vyjadřují rivalitu mezi fanoušky jednotlivých klubů. Text s podobně nenávistným obsahem se na Bazalech podle mluvčího ještě neobjevil.

U soudu se žháři vypovídali hasiči

Hlavní líčení s neonacisty Davidem Vaculíkem, Jaromírem Lukešem, Václavem Cojocaruem a Ivo Müllerem pokračovalo ve čtvrtek u ostravského soudu výpověďmi tří hasičů, kteří žhářský útok ve Vítkově vyšetřovali. „Když jsem přijel na místo, byl už dům v plamenech,“ řekl jeden z hasičů, který prohledával požářiště a hledal tam zbytky zápalných lahví. „Šlo o běžně vybavenou domácnost,“ řekl vyšetřovatel k věcem, nalezeným na spáleništi. Výpovědi žádného ze tří hasičů nepřinesly žádnou novou, dosud nezveřejněnou informaci. [celá zpráva]

Proces se žháři, kteří svým útokem loni v dubnu způsobili vážné zranění dvouleté Natálce, bude pokračovat i dnes. Budou přečteny například protokoly z domovních prohlídek u obžalovaných, kteří doma shromažďovali velké množství materiálů s neonacistickou tématikou. Pokud to pak ještě čas dovolí, soud začne také přehrávat odposlechy telefonních hovorů jednotlivých obžalovaných žhářů.

Hlavní líčení bude pokračovat i příští týden čtením dalších listinných důkazů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám