Hlavní obsah

Počet vysokoškoláků se má snížit, školy dostanou méně peněz

Ministerstvo školství sníží dotace vysokým školám ve všech programech, úspory dopadnou nejtvrději na doktorandy. Měl by se tak snižovat počet studentů. Na výuku bakalářů dostanou vysoké školy v novém akademickém roce o pět procent méně než dříve, magisterské programy se zeštíhlí o deset procent a na doktorandy půjde z veřejných financí dokonce o pětinu méně než loni.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně školství Miroslava Kopicová

Článek

Informoval o tom ve středu náměstek ministryně školství Vlastimil Růžička. Nadcházející vláda by s tím podle něj neměla mít problém.

Školy by se zároveň měly profilovat buď jako vědecké, vzdělávací, nebo praktické. Podle Růžičky školy prý s novým nastavením souhlasí, a neměla by jej proto měnit ani nová vláda.

Více než polovina chce nadprůměrné vzdělání

V současnosti jde na vysoké školy 60 procent populačního ročníku, z toho 80 procent pak pokračuje dál na magisterské studium, upozornili ve středu členové rady pro reformu vysokých škol. Školy dostávají peníze podle počtu studentů, v posledních letech jich proto rapidně přibylo. Odborníci na vysokoškolské vzdělávání však upozornili, že zároveň s tím klesla kvalita výuky.

Podle Růžičky proto školy dostanou od příštího roku méně peněz na výuku bakalářů, což je donutí nabrat méně studentů než v tomto akademickém roce. Peníze na výchovu magistrů a doktorandů pak sice poklesnou ještě více, u tohoto typu studia však školy mohou další finance získat podle toho, jaké mají výsledky ve vědě a výzkumu, jak často posílají studenty na stáže do ciziny, nebo podle počtu profesorů a docentů. Školy, které mají vynikající výsledky ve vědě a vzdělávání, si tak budou moci dovolit tento typ studia dále podporovat.

Akademici kritizují další záměry reformy

Pokud se prý školám přihlásí do magisterského studia méně lidí než v tomto akademickém roce, o to více peněz budou mít podle Růžičky na bakalářské studijní programy. Tyto školy se tak postupně mohou orientovat na krátké studijní programy zaměřené na praxi.

"Školy s tím souhlasí," uvedl Růžička s tím, že o tom ve středu na ministerstvu jednali se zástupci vysokých škol. Některé školy, které mají vynikající výsledky ve vědě a výzkumu, si díky novému přerozdělování peněz ještě polepší.

Chystané změny jsou v souladu s dlouho připravovanou reformou vysokých škol. Počítá mimo jiné s užší spoluprácí škol a soukromého sektoru. Pravomoci škol by se v budoucnu měly rozdělit mezi vedení univerzity, univerzitní senát a nově vzniklé správní rady. Plány ministerstva se však setkaly s tvrdou kritikou akademické obce.

Anketa

Měl by se v Česku snížit počet vysokoškoláků?
Ano
70,1 %
Ne
29,9 %
Celkem hlasovalo 29865 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám