Hlavní obsah

Véčkaři už mají svého člověka na vnitru, radí Komorousovi

Právo, Jakub Troníček

Při jednáních o podobě budoucí koaliční vlády se zástupci strany Věci veřejné netají zájmem o ministerstvo vnitra, svého člověka už ale v blízkosti vedení tohoto klíčového resortu mají. Je jím Miroslav Zahálka, člen představenstva bezpečnostní agentury ABL, kterou ovládá hlavní sponzor VV a vyjednavač o vládě Vít Bárta. Zahálka podle zjištění Práva od loňského podzimu dělá na vnitru poradce prvnímu náměstkovi Jiřímu Komorousovi.

Foto: Petr Horník, Právo

První náměstek ministra vnitra Jiří Komorous

Článek

Podle mluvčí resortu Jany Malíkové má na starosti boj proti extremismu, je členem expertní skupiny hledající „netradiční řešení snížení sociálních patologických jevů v sociálně vyloučených lokalitách“.

Zahálkovo působení ve vedení Bártovy bezpečnostní agentury podle Malíkové vnitro jako problém nevnímá. „Členem skupiny se stal zejména v souvislosti se svým působením v mezinárodní asociaci bezpečnostních agentur ASIS, kde je viceprezidentem, a svým působením na Policejní akademii. Právě tato kritéria pro nás byla důležitá,“ řekla k tomu Právu Malíková.

Zároveň dodala, že náměstek Komorous je se Zahálkovou prací v resortu spokojen. Smlouvu má podle Malíkové uzavřenou do konce června, a to maximálně na 20 hodin týdně.

Bárta: Zahálkovo členství v ABL není tajné

Zahálka se podílí i na vyjednávání o programu budoucí vlády coby člen expertní skupiny Věcí Veřejných na oblast bezpečnosti a justice. Přizval ho tam přímo Bárta, který to také minulý týden oznámil v tiskové zprávě. Jeho angažmá v ABL přitom ale na rozdíl od dalších Zahálkových aktivit nezmínil.

Že by chtěl členství Zahálky ve vedení bezpečnostní agentury zatajit, ale Bárta v úterý striktně odmítl. „Sami jsme o tom informovali a zmiňovat přitom všechny aktivity není možné. Každý si to navíc mohl dohledat,“ řekl Bárta.

Na propojení Věcí veřejných s Bártovou bezpečnostní agenturou narážel např. bezprostředně po volbách místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, když se Bárty před vystoupením v České televizi zeptal, jestli přišel za politickou stranu nebo za firmu ABL.

Bárta v úterý takovou kritiku znovu odmítl. „Z celkového počtu osmadvaceti našich vyjednavačů o vládě jsou s firmou propojeni tři lidé,“ konstatoval Bárta. Kromě jeho samotného a Zahálky je to ještě hlavní personalista strany Josef Dobeš, který seděl v představenstvu ABL před dvěma lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám