Hlavní obsah

V Moravskoslezském kraji je komáří kalamita

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mnoha místech Moravskoslezského kraje v současné době lidé bojují s dotěrnými komáry. Po dvou povodňových vlnách v květnu a červnu se komáři přemnožili natolik, že odborníci hlásí kalamitní stav. A stále se objevují nová místa, kde tento nepříjemný hmyz útočí na lidi a zvířata.

Článek

Kromě zhruba 70 dosud nahlášených lokalit se komáří kalamita nevyhnula ani Ostravě. Problémy mají například obyvatelé ostravských obvodů Výškovice, Hrabová, Slezská Ostrava a Poruba.

„Je to katastrofa. Večer raději ani neotvíráme okna. Na procházce s pejskem se nemůžeme ani zastavit. V tu chvíli máme na sobě spoustu komárů,“ rozčilovala se pětapadesátiletá Eliška Hynková z Ostravy-Poruby a ukazovala poštípané ruce a nohy.

Komár uletí až 10 kilometrů

Podle Ericha Pazdiory, odborného pracovníka Centra klinických laboratoří Zdravotnického ústavu Ostrava, který prováděl šetření v zasažených oblastech, je současný stav na určitých místech v kraji dokonce více než kalamitní.

„Vyjeli jsme například zkontrolovat cyklostezku, která propojuje ostravské Výškovice s Polankou nad Odrou. Výsledky mě hodně překvapily. Larvy komárů jsme sice nenašli, ty účinně zničil mikrob vectobac, který jsme zde na konci května použili. Ale přesto je zde výskyt komárů 60 za minutu, což je šestinásobné překročení limitu. Museli sem přiletět i odjinud, někteří komáři mají dolet až 10 kilometrů. Navrhnu zde chemickou asanaci přípravkem nepoškozujícím přírodu,“ popisoval kalamitní situaci Pazdiora a připustil, že zdejší kraj přitom není typickou komáří oblastí. Ta je podle něj spíše na jižní Moravě či v povodí Labe.

Kromě Ostravy je nyní vážná situace s komáry po povodních také v Kujavách, Kuníně a Studénce na Novojičínsku, Bohumíně-Pudlově, Starém Bohumíně i v Petrovicích u Karviné, kde kvůli záplavám vznikly vodní laguny a kaluže, které jsou pro rozmnožování komárů ideální. Zdejší komáři přenášejí virus ťahiňa - takzvanou letní chřipku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám