Hlavní obsah

Za volební prohru může i Paroubek, píše se v analýze ČSSD

Praha

Jedním z viníků volebního neúspěchu ČSSD je také bývalý předseda strany Jiří Paroubek. Píše se to v povolební analýze soc.dem. Sociální demokraté Paroubkovi poprvé od sněmovních voleb přiznali podíl na volebním neúspěchu strany.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Jiří Paroubek

Článek

Informovala o tom MfDnes. Autorem analýzy je Oto Novotný z analytické sekce ČSSD. Z textu vyplývá, že Paroubek nezvládl předvolební debaty s lídrem ODS Petrem Nečasem, byl zdaleka nejméně oblíbeným lídrem u nerozhodnutých voličů a kvůli své "výrazné osobnosti" byl snadným terčem u nerozhodnutých voličů.

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na dotaz Práva uvedl, že Novotného analýza vznikla krátce po volbách jako rychlý pohled na možné příčiny výsledku voleb. „Tento materiál je velmi rychlým pohledem, který vznikl krátce po volbách. Není to žádná širší analýza,“ řekl Sobotka.

Lidový dům nyní čeká na zevrubnější materiál. „Byla zadána podrobná analýza, kterou se pak bude vedení soc. dem. zabývat,“ uvedl Sobotka. Podrobná analýza má odhalit příčiny ztráty půl miliónu voličů v uplynulých čtyřech letech. „Hotova bude během několika týdnů,“ dodal Sobotka.

Novotný: Je to předběžná sonda

Také autor rychlé analýzy Novotný na dotaz Práva tvrdil, že jde pouze o předběžnou záležitost. „Je to naprosto předběžná sonda. Hypotézy se musí ověřit,“ prohlásil analytik ČSSD Novotný.

Sociální demokracie sice v květnových volbách do Sněmovny získala nejvíce hlasů, její výsledek ale nebyl takový, aby mohla sestavit vládu. Paroubek reagoval odstoupením z čela strany, že by byl za výsledek voleb přímo odpovědný ale doposud veřejně nepřiznal.

Ve stranickém bulletinu naopak kritizoval stranické kolegy, šéfa kampaně, voliče a pravicová média. "Je otázkou, zda vítězství ve volbách, byť slabé, není v tomto ohledu ještě zázrakem," napsal Paroubek.

Část viny má prý i Vlček

"Před volbami vyjádřilo celkem 15 procent voličů názor, že předvolební debaty Paroubka s Nečasem mohou změnit jejich rozhodnutí, koho volit. Je velmi pravděpodobné, že tyto nadstandardně sledované debaty motivovaly část sympatizantů ČSSD k tomu, že nás nevolili," uvedl autor analýzy Oto Novotný. "Jiřího Paroubka pozitivně hodnotilo jen 18 procent nerozhodnutých, což je zdaleka nejméně ze všech lídrů. Potenciál ČSSD byl proto velmi omezený," uvádí zpráva ČSSD.

Část viny nese podle analýzy i expředseda Sněmovny Miloslav Vlček, který z funkce odstoupil po aféře s podezřelými dotacemi a půjčkami. Chybou ČSSD byla také ztráta přízně u mladých lidí a bojkot některých médií.

Reklama

Výběr článků

Načítám