Hlavní obsah

Povodí Odry spočítalo škody po povodních na 400 miliónů

Ostrava

Povodí Odry v úterý vyčíslilo škodu, která mu vznikla v důsledku dvou povodňových vln, které se Moravskoslezským krajem prohnaly v květnu a červnu, na 400 miliónů korun. Největší problém přestavují porušené břehy. Informoval o tom generální ředitel společnosti Ivan Pospíšil. Pozitivní roli sehrály zejména přehrady.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

Povodí zároveň oznámilo, že budování protipovodňových opatření by navzdory škodám mělo pokračovat podle plánu.

Nejhorší situace s utrženým břehem je v Paskově na Frýdecko-Místecku, kde je poškozen v délce přes půl kilometru. Porušený břeh je navíc hned u kolejiště a v těsné blízkosti nádraží.

Podle technického ředitele Petra Březiny se břeh utrhl už po povodni v roce 1997, povodí bylo připraveno na jeho opravu, ale nemohlo se dohodnout s institucemi na ochranu životního prostředí. Podle Březiny mělo poškození původně 150 metrů, dnes je jeho délka asi 600 metrů. Břeh se nyní opravuje.

Přehrady ochránily 30 000 lidí

Další problémy v povodí způsobují spadané stromy, ale také usazeniny. Například v řece Odře je od jezu v Ostravě-Přívozu až k polské státní hranici zaneseno osm kilometrů toku štěrkem. Na odstraňování škod se nyní v povodí podílí zhruba 150 pracovníků přímo z Povodí Odry, pomáhá jim asi 200 vojáků a také přibližně dalších 30 lidí z dalších povodí v Čechách.

Podle zástupců Povodí Odry sehrály při letošních záplavách obrovskou roli hlavně přehrady. Díky protipovodňovým systémům bylo od velké vody uchráněno asi 30 000 obyvatel hlavně z Ostravska a Frýdecko-Místecka.

Přehrada Šance na Frýdecko-Místecku se přitom měla právě v tomto období rekonstruovat. Výběrové řízení ale nakonec bylo kvůli nejasnostem v jeho podmínkách zrušeno, přestože ho pro Povodí Odry připravovala speciálně najatá agentura. "Šance by nemohly zafungovat takovým způsobem, jak zafungovaly," podotkl Březina.

Připomněl, že přehrada během povodně přítok 200 metrů krychlových za sekundu snížila na odtok deset metrů krychlových za sekundu, zásadním způsobem tak byla ochráněna města podél řeky Ostravice. Nové výběrové řízení by mělo být do konce roku a příští rok na jaře by se přehrada měla začít opravovat. Investice za přibližně půl miliardy korun bude dokončena v roce 2013.

Během povodní spadly srážky za půl roku

Roční úhrn srážek v podhůří Beskyd je zhruba 800 milimetrů. Během povodně však v nejpostiženější oblasti spadlo až 380 milimetrů srážek, což je téměř polovina ročního úhrnu.

Průměrný úhrn srážek pro květen je přitom 60 až 120 milimetrů. Stoleté průtoky byly zaznamenány na Ostravici a Olši, přes Petrůvku na Karvinsku se dvakrát během měsíce prohnala padesátiletá voda.

Reklama

Související témata:

Související články

Senát schválil povodňové dluhopisy

Senát ve čtvrtek schválil vydání povodňových dluhopisů za tři miliardy korun. Pro bylo 54 senátorů, proti nikdo. Materiál nyní dostane k podpisu prezident....

Výběr článků

Načítám