Hlavní obsah

Jiří Paroubek se rozloučil

Právo, Jiří Ovčáček
Praha
Aktualizováno

Jiří Paroubek se rozloučil s veřejností a spolustraníky na webu ČSSD. Prozradil, že je v pondělí naposledy ve své kanceláři v Lidovém domě jako předseda ČSSD. Ráno Paroubek absolvoval poslední tradiční poradu předsedy. Tentokrát ale šlo spíše o neformální setkání se spolupracovníky. Paroubek ve volební sobotu 29. května oznámil, že do sedmi až deseti dnů rezignuje na pozici šéfa ČSSD. Později v pondělí vpodvečer také podepsal odchod z postu předsedy soc. dem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

„Dnes jsem naposledy ve své kanceláři v Lidovém domě jako předseda. Přes víkend jsem si přečetl všechny vaše dopisy, kterými jste komentovali volební výsledek ČSSD a můj odchod z funkce předsedy ČSSD. Děkuji vám za hezká slova ocenění mé práce. Těm, kterým se zdálo, že jsem je svým odchodem zradil, se omlouvám,“ uvedl Paroubek v rozloučení.

Paroubek doufá, že v příštích měsících v soc. dem. proběhne diskuse na téma dalšího strategického postupu této strany. „Pokud budou členové ČSSD postupovat logicky, budou pokračovat v dosavadní strategii obhajoby práv širokých vrstev lidí, obyčejného člověka. A vnitrostranicky pak budou pokračovat v modernizaci ČSSD. Ale musí k tomu dojít sami,“ uvedl.

Jako poslanec slíbil, že bude „pracovat pro lidi, pokud to jen půjde“. Podle Paroubka jedny prohrané volby neznamenají konec. „Může to být naopak nový začátek,“ míní. Končící lídr ČSSD též poděkoval za podporu.

Paroubek také v pondělí vpodvečer formálně stvrdil svým podpisem odchod z funkce předsedy ČSSD. „Podle mých informací se Jiří Paroubek rozloučil se svými spolupracovníky a podepsal všechny nezbytné formální dokumenty,“ řekl v pondělí na dotaz Práva nový lídr ČSSD Bohuslav Sobotka.

Doplnil, že podle stanov sociální demokracie po Paroubkově rezignaci přešly pravomoci předsedy automaticky na statutárního místopředsedu strany. Tím je právě Sobotka, který stranu povede do sjezdu, který určí nové vedení.

"Obludný tlak"

Paroubek se v rozloučení také vyznal, že ač prý byl pod „obludným“ tlakem, vytrvale patřil k politikům s vysokou popularitou. „Přes obludný tlak, neslýchané osobní útoky, které byly na mne a mou rodinu v těch posledních pěti letech vedeny, jsem trvale patřil (podle průzkumů veřejného mínění) k politikům s vysokou popularitou. Až do posledních dnů. Nezbývá, nežli si tohoto postoje lidí vážit. A já si toho opravdu vážím,“ sdělil a uzavřel: „Buďte všichni zdrávi!“

Paroubek v pondělí ráno absolvoval v Lidovém domě poslední poradu předsedy, která se koná tento den vždy od osmi hodin ráno. Do sídla soc. dem. se začali trousit nejbližší Paroubkovi spolupracovníci, například šéf PR a marketingu Petr Dimun nebo třeba poradce Jiří Vyvadil.

Samotný Paroubek přijel černým suberbem s mírným zpožděním před čtvrt na devět. S novináři se odmítl bavit, když se ho zeptali, kdy oznámí oficiálně odstoupení z funkce. Pouze poděkoval řidiči, že mu otevřel a podržel dveře.

Podle zdroje Práva z Lidového domu neměla poslední porada formální charakter. „My jsme přišli více méně neformálně,“ řekl zdroj na dotaz, jak sezení probíhalo. Nedošlo ani k žádnému předávání darů nebo třeba k proslovům. Ty byly na pořadu dne minulý týden v pátek, kdy Paroubek naposledy řídil zasedání předsednictva ČSSD.

Atmosféra nebyla podle zdroje nostalgická. „Vůbec to nemělo atmosféru nostalgické schůzky,“ uvedl s tím, že spolupracovníci zůstávají s Paroubkem v kontaktu. Navíc ti, kteří jsou zaměstnání v Lidovém domě, se nemusí bát o práci. „Zůstávají,“ sdělil zdroj. Došlo i na politiku, debata se stočila například k Věcem veřejným. Podle zjištění Práva tím Paroubkův program neskončil, naplánoval si až do večera ještě několik schůzek na půdě Lidového domu.

Reklama

Související články

Paroubek popřel fámy, že zkolaboval

Jiří Paroubek po své rezignaci na post předsedy ČSSD zkolaboval a záchranka ho musela převézt do nemocnice. Tato fáma se v sobotu šířila mezi novináři...

Výběr článků

Načítám