Hlavní obsah

Paroubek: Můj obraz byl destruován

Právo, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Odcházející předseda ČSSD Jiří Paroubek v pátek promluvil k nově zvoleným poslancům své strany. Podle zjištění Práva výsledek soc. dem. ve volbách označil za "neužitečné a nevyužitelné vítězství". Paroubek se tradičně pustil do médií, postěžoval si, že prý byl jeho obraz destruován. Za největšího soupeře ČSSD považuje šéfa Věcí veřejných Radka Johna. Navíc Paroubek varoval před personálními změnami ve vedení strany.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jiří Paroubek s manželkou Petrou poté, co oznámil odchod z čela ČSSD

Článek

Paroubek přiznal, že jeho strana míří do opozičních lavic. „Musíme se připravit na opoziční roli,“ sdělil. „Ztratili jsme významnou část síly,“ doplnil v řeči k poslancům. Zatímco po volbách v roce 2006 měla ČSSD 74 poslanců, nyní je to pouze 56.

Pokud jde o volební výsledek, pět až šest procent prý soc. dem. ubrali podle Paroubka Věci veřejné, Zemanovci a Suverenita.

Média Paroubek obvinil, že se „synchronizovala s pravicí“ a jejich role v kampani prý byla nezastupitelná. „Byl destruován můj obraz,“ řekl.

Prohlásil také, že jeden z novinářů, který se přihlásil k tomu, že bude volit ČSSD, je romským aktivistou, což prý straně „moc nepomohlo“. Proti tomu se ohradil Ondřej Macura z tiskového oddělení Lidového domu, podle kterého Paroubek žádá opravu a omluvu.

Výrok odstupujícího šéfa přitom slyšela řada novinářů. „V té souvislosti je smutné, že jediný, kdo měl odvahu říct, že nás bude volit, byl romský aktivista. Přiznávám, že to nebyla ta nejlepší společnost pro voliče ze středních vrstev,“ citoval zpravodaj Parlamentních listů z pasáže projevu, kde se Paroubek věnoval médiím.

Odcházející předseda strany pronášel řeč k poslancům tak nahlas, že byla slyšet až za dveře, za nimiž čekali novináři.

Hysterie se zadlužováním

Voliče podle končícího šéfa ČSSD také „masírovaly celebrity“. Pokud jde o předvolební kampaň, podle Paroubka ODS chtěla odradit voliče ČSSD. „Základní kartou bylo zadlužování, kdy se ta hysterie stupňovala,“ uvedl Paroubek. Prozradil, že byl ve čtvrtek na Slovensku, které také čekají volby. Podle Paroubka je tam stejná situace.

Z politických stran se Paroubek věnoval hlavně Věcem veřejným. Ty označil za velké riziko pro ČSSD, protože podle něj nová strana bude hrát ve vládě opozici.

Nestoudný a drzý John

Lídra VV označil Paroubek za „nestoudného a drzého“. Na adresu předsedy VV navíc dodal: „To bude zřejmě náš hlavní soupeř“. Podle Paroubka to platí hlavně pro počáteční období. „Do konce roku se bude pozice vlády posilovat,“ doplnil.

Je lepší ve fotbalovém týmu vyměnit trenéra, než vyměnit tým
Jiří Paroubek

Paroubek se v jedné části projevu dokonce zabýval kalendářem Věcí veřejných, který obsahuje fotografie političek této nové strany jen v negližé. Odcházející lídr soc. dem. to označil za erotické fotografie „děvčat“ z VV. A dodal, že pokud se toho dožije, pak by si „skutečně nepřál“, aby se takového focení zúčastnila jeho dcera Margarita.

Odcházející předseda také dal novým poslancům radu, jak se chovat. „Na klubu je třeba hovořit otevřeně, na veřejnosti dodržovat jednotu,“ prohlásil. Varoval před změnami ve vedení strany. V něm je podle něj 8 až 10 lidí, za které není náhrada. Například do televizních debat. „Je lepší ve fotbalovém týmu vyměnit trenéra, než vyměnit tým,“ uvedl Paroubek.

Nechyběla ani kritika na adresu členů ČSSD, kteří jsou podle Paroubka pasivní. „My jsme někdy generálové, někdy maršálové bez vojska,“ uvedl. Podle Paroubka stojí proti ČSSD silné zájmové skupiny, jmenoval farmaceutické firmy, penzijní fondy nebo podnikatele Zdeňka Bakalu.

Odcházející lídr ČSSD se vrátil i ke svému bulletinu, ve kterém se opřel například do hejtmanů Jaroslava Palase a Milady Emmerové. Prozradil, že se mu nelíbila interpretace bulletinu v médiích.

ČSSD nyní řeší, kdy zvolí nové vedení. Zda na mimořádném sjezdu v září, nebo na tom řádném počátkem příštího roku. Paroubek varoval před zářijovou variantou. Jediný možný termín je podle něj na konci měsíce, což by zasáhlo do kampaně ke komunálním a senátním volbám a utrpěla by prý jednota ČSSD.

Paroubek dorazil na jednání nového poslaneckého klubu ČSSD v doprovodu svého bývalého osobního tajemníka Martina Vlasty. V jednacím sále nechyběl ani další jeho blízký Petr Dimun, který nadále zůstává šéfem stranického PR a marketingu.

Právě před personálními změnami v marketingu ČSSD Paroubek varoval, jinak by prý šlo o amatérismus. Na jednání klubu se vyskytoval i Paroubkův osobní fotograf Miloš Schmiedberger a v budově pobýval též bývalý volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík.

Reklama

Výběr článků

Načítám