Hlavní obsah

„Věrnost je mou ctností,“ vztáhl na sebe heslo SS Ivan Langer

Právo, Josef Koukal

Podobně jako bývalý předseda ODS Mirek Topolánek, také jeho nedávný kolega exministr vnitra Ivan Langer si naběhl s parafrází nacistického hesla. V rozhovoru pro čtvrteční MF Dnes pronesl výrok „Věrnost je mou ctností“, který připomíná motto, jímž se příslušníci SS vyznávali z loajality k vůdci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ODS Ivan Langer

Článek

Nápis „Meine Ehre heisst Treue“ (Věrnost je mou ctí) nosili příslušníci SS na přezkách namísto tradičního „Gott mit uns“, které nosili zase příslušníci wehrmachtu.

Langer rozhodně odmítá, že by jeho slova kopírovala esesácké motto.

„Kdo to dává do souvislosti, ten se usvědčuje z hluboké neznalosti. Citát SS zní: Věrnost je mou ctí,“ řekl Právu bývalý ministr a přisvědčil tak, že 70 let staré heslo dobře zná.

V žádném případě však podle něj nešlo o citaci. „To zatraceně nemá nic společného. Řekl jsem to vědomě, ale proto, abych charakterizoval svůj politický život,“ vysvětlil Langer.

„Mé krédo dokresluje to, co se v minulosti v ODS odehrávalo. Dostal jsem nabídku z Unie svobody, ale řekl jsem, že zůstávám s ODS a Klausem, dodržel jsem loajalitu k Topolánkovi, jsem i na straně Petra Nečase. Hodnoty, které ctím, jsou věrnost, loajalita a pracovitost,“ dodal exministr.

Mareš: záleží na kontextu

Politolog Miroslav Mareš přitom mezi slovy „ctí“ a „ctností“ ve výroku valný rozdíl nevidí.

„To je záležitost překladu a ten není vždy stejný. U každého výroku ale záleží především na kontextu, v jakém je pronesen. Zrovna tady si myslím, že je ta vazba trochu volnější. Nepodezříval bych autora výroku, že hovořil v kontextu vazby na SS,“ řekl Právu Mareš.

Ten přitom v příručce pro českou policii sám uvádí heslo „Věrnost je mou ctí“ za jedno z kódových mott mezi ultrapravicovými aktivisty.

Soud heslo uznal jako nacistické

Shodou okolností zrovna ve středu soud ve Strakonicích zprostil obžaloby vojáka, který měl heslo „Mou ctí je věrnost“ vytetováno na zádech. Uznal sice, že jde o nacistický symbol, voják ho však veřejně neukazoval a nedopustil se tak propagace zakázaného hnutí.

A měli by si politici dávat na podobné výroky pozor? „Obecně ano, ale pozor, abychom za chvíli netrestali někoho za ježdění vpravo jen proto, že bylo zavedeno ve Třetí říši. Jde samozřejmě o to, aby se podobných výroků opět nechytili lidé z pravicového okraje spektra s tím, že když může on, proč ne my,“ varoval politolog.

Mirek Topolánek se zkompromitoval v roce 2007, když v korespondenci s novinářkou použil německý výraz „Es kommt der Tag“.

Úsloví „Přijde den“ používali nacističtí členové Sudetoněmecké strany ve 30. letech minulého století jako výzvu k připojení Sudet k německé říši.

Proslulým se stalo i jeho vyjádření před minulými sněmovními volbami o noci dlouhých nožů, které pronesl v souvislosti s chystanými personálními změnami na úřadech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám