Hlavní obsah

Ve Sněmovně zasedne 44 žen, nejvíce v historii ČR

Právo, ada, nig

V nové Sněmovně jich bude čtyřiačtyřicet, což je více než kdykoli v novodobé historii. Zákonodárný sbor posílený o řadu nových ženských tváří čeká mnoho politických soubojů – v některých se možná bude vyhrávat doslova a do písmene „o prsa“. Většina stran se totiž nechala slyšet, že v následujících měsících chtějí sázet právě na něžné pohlaví.

Článek

Asi nejvíce rozruchu je kolem poslankyň Věcí veřejných. Zatím se mluví více o jejich zjevu než o tom, co mají v hlavě. Mohou si za to i tak trochu samy.

Nejvýrazněji se do povědomí voličů zapsaly nejprve billboardem, kde pózovaly v plavkách se sloganem Pusťte kluky k vodě, volte holky.

Foto: Vladislav Galgonek , ČTK

Poslankyně VV Lenka Andrýsová

Na jaře pak přitvrdily a nafotily odhalený kalendář. Fantazie mužů chtěla vidět víc. Tenhle marketingový tah „véčkařům“ vyšel – do Sněmovny prošly všechny jeho aktérky. I když jejich hlavní představitelka Kateřina Klasnová tvrdila již na podzim po plavkové akci, že to bylo naposledy. „Do dalšího svlékání nejdu, na to je expert spíše pan Topolánek,“ tvrdila rezolutně Klasnová.

Nikdy neříkej nikdy. A svlékání bylo na pořadu voleb i na jaře. Stranický šéf Radek John to má zřejmě rád, protože na jedné z prvních tiskových konferencí dvojsmyslně vykládal, jak „poslankyně budou muset odložit stranická trička…“

Jedničkou ve Středočeském kraji byla právě místopředsedkyně strany Klasnová, přítelkyně hlavního manažera strany Víta Bárty, který ve volební kampani platil milióny. Dvaatřicetiletá doktorka teologie je šéfredaktorkou stranického časopisu Pražan. Má dva psy.

„Je výhoda vypadat dobře“

V rozhovoru pro Právo pronesla: „Je to asi výhoda vypadat poměrně dobře, já si ale nemyslím, že bych byla taková krasavice, abych si mohla dovolit nebýt inteligentní.“

A proč kývla na focení ve sporém oblečení? „Chtěly jsem tím upozornit na ženy v politice,“ tvrdí dlouhovlasá blondýna.

Další blondýnou v týmu VV je sebevědomá 25letá programová ředitelka strany, členka vyjednavacího týmu o vládě Kristýna Kočí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně VV Kristýna Kočí

V tisku o sobě prohlašuje, že má politické zkušenosti z dob, kdy pracovala v protokolu předsedy Sněmovny a byla součástí jednání s ministry zahraničí, předsedy sněmoven a prezidenty. „Víte, jaký je úkol protokoláře při takových příležitostech? Přivede návštěvu na jednání a zavře za ní dveře,“ vysvětluje jeden ze zkušených pracovníků v tomto oboru.

Úspěchy prý slavila i jako profesionální trenérka atletiky, i když ani specializované servery ji v atletickém světě nezaznamenaly. Nyní dokončuje magisterské studium politologie na pražské filozofii, má za sebou již Langerovo CEVRO.

Jde to i bez skandálu

Ke svému angažmá při focení sexy kalendáře Kočí prohlásila: „Udělaly jsme to hlavně proto, abychom se voličům prezentovali jako strana, která má na rozdíl od konkurence krásné a vzdělané političky.“

Upřela tak ale šmahem stejné přednosti ostatním ženám. Třeba i nové politické star v řadách občanských demokratů, 37leté blonďaté Janě Černochové, kterou Pražané zaznamenali na billboardu, na kterém sedí v pracovním overalu se svými kolegy Vodrážkou a Bémem na traverze vysoko nad Prahou.

Starostka druhého pražského obvodu, bývalá bankovní úřednice, nikdy nefigurovala v žádném skandálu. Prosadila vyplácení sociálních dávek formou poukázek, bojovala za možnost obcí mluvit do regulace hazardu.

Z politiků obdivuje prezidenta Václava Klause a pražský primátor Pavel Bém v ní měl oporu. Sázet na ni bude moci i Petr Nečas, s nímž sdílí názor na nutnost očisty strany. Byla mezi účastníky klánovického setkání, kam sezval „nové lidi“ Alexandr Vondra. Hned po volbách odsoudila „mejdan“ některých stranických špiček s podnikateli ve Žlutých lázních. Možná zamíří i do boje o místopředsedkyni Sněmovny, i když na to si brousí zuby i sněmovní matadorka ODS Miroslava Němcová.

Jedna z dalších tváří ODS, chomutovská primátorka Ivana Řápková, jim zřejmě moc konkurovat nebude, neboť se ještě nezacelily šrámy, které utržila v kauze jejích studií na plzeňských právech.

Zatímco některé nové poslankyně plní stránky novin již měsíce, o jiných se podrobnosti kromě data narození a profese zmínky jen těžko hledají. Jako třeba o 25leté studentce pardubické dopravní fakulty Květě Končické.

Do Sněmovny prošla asi nejtěsnějším rozdílem. Pouhých osm hlasů rozhodlo, že lídra KSČM Václava Snopka poslala do politického důchodu. Snopek to komentoval lakonicky: „Viděli mladou holku, tak jí to tam naházeli.“

Prohrála litr slivovice

O něco více informací proběhlo o Anně Putnové, jihomoravské jedničce TOP 09. Devětačtyřicetiletá děkanka brněnské podnikatelské fakulty VUT se vsadila s rektorem o litr slivovice. Ráda prohrála. Šlo totiž o to, že tipovala maximálně patnáctiprocentní zisk své strany.

V kampani ji podpořila i známá herečka a politička Magda Vášáryová. A do Sněmovny ji katapultovala i přízeň mladých. Jejich sympatie se získala i tím, že se nebránila 2,5kilometrové cestě Brnem na pérovacích botách. Posměchu nedbala a svůj sportovní výkon komentovala slovy o odvaze a závisti. O politice má však nevalné mínění: „Pohled na českou politiku je tragikomický.“

Reklama

Výběr článků

Načítám