Hlavní obsah

ON-LINE: V Praze na Vltavě platí první stupeň, zavřela se vrata do Čertovky

Aktualizováno

Vytrvalý déšť zvedl v noci na čtvrtek hladiny řek v Jihočeském kraji a také na severu a severovýchodě území. Díky odstřelení hráze u Vranové Lhoty na Pardubicku se podařilo zachránit šest domů před zaplavením z rozvodněné řeky Třebůvky. Voda stále hrozí na řece Moravě. Toky se zvedají v Čechách, Praha vyhlásila první stupeň a zavřela vrata do Čertovky, nebezpečí ale městu nehrozí.

Článek

20:00 - Vzhledem k vypouštění vody do lužních lesů u Lanžhota a zvýšení průtoku v říčce Kyjovka požádal starosta Lanžohta na Břeclavsku František Hrnčíř o vybudování mobilních protipovodňových zátarasů v dolní části města u továrny na hokejky. Staví je hasiči. Předpokládaný průtok v Kyjovce by měl být až 15 kubíků, což je nad průtočnou kapacitu mostu u této továrny.

17:22 - Hladiny řek na jižní Moravě začaly na většině míst klesat. V regionu zatím neprší, voda z horních částí povodí proto zvolna odtéká. V noci se ale očekává další déšť. Nejvyšší průtoky hlásí vodohospodáři na řece Moravě, kde platí třetí, tedy nejvyšší povodňové stupně ve Strážnici na Hodonínsku a v Lanžhotě na Břeclavsku. Ohrožení platí od noci na dnešek také na Svratce v Židlochovicích na Brněnsku.

17:17 - Povodňové maximum na řece Moravě se ve čtvrtek pohybovalo od Strážnice k Hodonínu. Padesátiletá voda, jak druhou letošní povodeň hodnotí odborníci, si ale vyžádala evakuaci čtyř domů v Rohatci na Hodonínsku. Kromě Rohatce byla druhým problémovým místem obec Vojkovice na Brněnsku.

16:36 - Vltava v Praze Malé Chuchly začala po krátkém poklesu znovu stoupat a opět se dostala na hodnoty odpovídající 1. SPA.

15:32 - Morava v Lanžhotě stále postupně stoupá. Momentálně je na 563 centimetrech a hladina i průtok narůstají.

15:17 - Chrudimka u obce Nemošice na Pardubicku se vyšplhala na nejvyšší stupeň povodňové aktivity a vylila se z břehů. Stav ohrožení panuje v kraji také v nedalekých Uhřeticích na toku Novohradka a také v Cerekvici nad Loučnou, rozvodněná řeka Loučná ale pomalu ustupuje.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči ze Staré Břeclavi a z Poštorné čerpají lagunu v břeclavské části Charvátská Nová Ves.

14: 55 - Hladiny většiny řek v Olomouckém kraji postupně klesají. Třetí povodňový stupeň, ale platí kromě Moravičan i na říčce Třebůvce v Lošticích na Šumpersku. Problémy má v současné době město Kojetín, kde voda z řeky Moravy kulminuje. Hasiči vodu čerpají i na řadě dalších míst.

14:37 - Svoji hladinu nadále zvyšuje také řeka Opava u Děhylova, nejvyšší stupeň nebezpečí zde trvá od 7:00.

14:22 - Z kritických oblastí stoupá voda už jen na třech místech. Jedním z nich jsou Moravičany na Olomoucku, kde se hladina řeky Moravy od půlnoci vyšplhala o více než půl metru přes únosnou mez. Ke stupni ohrožení se opět vrátila Novohradka v Uhřeticích na Pardubicku, na třetí stupeň povodňové aktivity se zvyšuje hladina Chrudimky v nedalekých Nemošicích. Stále více vody přitéká také do řečiště Klabavy v Hrádku u Rokycan na Plzeňsku, kde hladina stále kolísá kolem krizové hranice.

13:51 - Obrovskou lagunu v Kunovicích, která je mezi 50 domy, likviduje asi 70 hasičů s 20 čerpadly. Bohužel se jim zničilo jedno velkoobjemové čerpadlo půjčené od jihomoravských hasičů, ale jednají o půjčení dalších.

Oproti včerejšku, kdy hladina laguny dosahovala v nejhlubších místech 1,2 metru, klesla po dni čerpání na 50 centimetrů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Praha preventivně zavřela vrata chránící Čertovku před povodní.

13:44 - Hladina řeky Moravy v Lanžhotě na jihu Moravy stále stoupá, nejvyšší stupeň povodňové aktivity zde trvá od středečních 13:00.

13:21 - Praha má první povodňový stupeň - bdělost. „Ve 12.30 hodin byla uzavřena protipovodňová vrata na Čertovce. S ohledem na předpověď počasí a na informace Povodí Vltavy by se situace neměla výrazně měnit.

Proto nebudou přijímána další protipovodňová opatření,“ uvedl v tiskové zprávě pražský magistrát. Vrata na Čertovce jsou součástí protipovodňové ochrany hlavního města, ochránit mají zejména Malou Stranu a ostrov Kampa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Praha preventivně zavřela vrata chránící Čertovku před povodní.

13:04 - "Během odpoledne čekáme na východě území obnovení srážkové činnosti. Déšť by měl být trvalejší a zejména v horských oblastech i vydatnější," potvrzuje Meteopress.

12:58 - Po dohodě krizových štábů v Uherském Hradišti a po vyhodnocení situace v Břeclavi, kde již také začalo čerpání vody, ale situace není ještě tak závažná, uvolnila břeclavská radnice povodňový speciál jednotky hasičů ze Staré Břeclavi na výpomoc do Kunovic na Uherskohradišťsku. Vozidlo s čerpací kapacitou 5 900 litrů za minutu a posádkou pěti hasičů vyrazilo do Kunovic s předpokládanou dobou nasazení prozatím dva dny.

12:24Moravu večer opět zasáhnou prudké deště, vzestup hladin očekávají meteorologové především na řekách v Beskydech, Jeseníkách a Bílých Karpatech. Toky místy dosáhnou stavu ohrožení. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se navíc přidá i silný vítr, který bude kvůli podmáčené půdě vyvracet stromy. Morava na dolním toku a všechny rozvodněné řeky v Čechách budou kulminovat.

Foto: Petr Sznapka , ČTK

Hladiny toků v Moravskoslezském kraji ve čtvrtek klesaly, ale místy ještě voda hrozila. Na silnici mezi Dolním Benešovem a Hájem na Opavsku zaplavila vozovku do výše 50 centimetrů. I přes zákaz se někteří řidiči snažili přes zatopené silnice projet.

Na sever, severovýchod a východ Moravy a do Slezska se intenzivní srážky vrátí ve čtvrtek vpodvečer, ustávat budou v pátek ráno. V Jeseníkách spadne až 50 milimetrů vody na metr krychlový. Silný severní vítr dosáhne na hřebenech hor rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

Seznam uzavřených silnic z důvodu záplav
Okres Blansko- na silnici III/37427 v obci Lhota Rapotina, za železničním přejezdem
Okres Bruntál- na silnici III/4585 v Krnově, ulice Chařovská, podjezd žel. tratě
Okres Frýdek-Místek- na silnici II/477 v obci Baška, uzavřen most
- na silnici III/4773, Raškovice - Skalice, sesuv půdy
Okres Nový Jičín- v ulicích Průmyslová, Butovická na výjezdu z obce Studénka
Okres Karviná- na silnicích I/11, II/473, II/479, ulice Ostravská, vjezd do obce Havířov
- na silnici III/4748 mezi obcemi Stonava a Horní Suchá
Okres Kroměříž- na silnici II/432 mezi obcemi Koryčany a Jestřabice, sesuv půdy
Okres Opava- na silnicích II/461, I/11, z Opavy-Kylešovic na Opava-Komárov
- na silnici III/44346 mezi obcemi Rybníčky a Otice
- na silnici III/4696 v obci Šilheřovice
- na silnici III/4698 mezi obcemi Darkovičky a Darkovice
- na silnici III/4676 v obcích Dolní Benešov a Háj ve Slezsku okres Opava
- na silnici tř. ostatní mezi obcemi Jilešovice - Kozmice
Okres Pardubice- na silnici II/340 v obci Úhřetická Lhota
Okres Přerov- na silnici III/43911 mezi obcemi Hustopeče nad Bečvou a Němětice
Okres Šumperk- na silnici III/31541 mezi obcemi Lukavice a Bohuslavice
Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic ČR

12:15 - V Rohatci na Hodonínsku začali evakuovat obyvatele z dolní části obce, voda se zde podle informací Práva vyšplhala po čtrnácti dnech opět na rizikovou úroveň. Evakuovány jsou čtyři domy, do nichž se už tlačí voda.

12:09 - Neustále se rovněž zvyšuje hladiny řeky Opavy v Děhylově v Moravskoslezském kraji.

12:02 - Vody na jihu Moravy se zklidňují, přestože na některých místech nadále trvá stav ohrožení, vody už v posledních hodinách nepřibývá. Tok Moravy v Kroměříží na Zlínsku je od rána stabilní, stejně tak i ve Strážnici na Hodonínsku, ve Spytihněvi poblíž Uherského Hradiště hladiny Moravy doknce mírně klesá. Zataženo je ale ještě u rakouských hranic, hladina řeky Moravy v Lanžhotě ještě do 11:00 stoupala, krátce poté voda mírně opadla.

Od 10:00 už nestoupá ani hladina Svratky v Židlochovic na Brněnsku. Kritickou situaci na východě republiky hlásí už jen vodohospodáři na toku Moravy ze stanice Moravičany, kde hladiny vod nadále stoupá.

11:48 - Kolem poledne se uzavřou speciální několikatunová protipovodňová vrata na Čertovce. Povodí Vltavy totiž předpokládá, že Vltava v Praze dosáhne prvního stupně povodňové aktivity, tedy nastane stav bdělosti, informovalo tiskové oddělení pražského magistrátu. Jde o preventivní opatření, záplavy Praze nehrozí.

11:41 - Kolem stupně ohrožení v uplynulých hodinách kolísá tok řek Klabavy Na Plzeňsku u obce Hrádek u Rokycan. Ráno hladina řeky opadla na stupeň pohotovosti, před 11:00 ale opět podle vodohospodářů nebezpečně vystoupla a přetekla z břehů.

11:32 - Na jihu Čech v oblasti Šumavy a Novohradských hor pohotovost ještě platí na Blanici, Zlatém potoce a Malši. Na 11 měřících místech je první stupeň aktivity - bdělost. Na severu kraje jde od 6:00 ještě mírně nahoru hladina Otavy v Písku, za tři hodiny se zvýšila o 35 centimetrů. Vyplývá to z informací Povodí Vltavy.

11:28 - Z břehů se vylila řeka Novohradka v Uhřeticích nedaleko Pardubic. Platí zde třetí stupeň povodňové aktivity stav ohrožení.

11:15 - Rozvodněná řeka Třebůvka ohrožovala obec Vranovou Lhotu na Pardubicku, podle informací ČT voda zaplavila dolní část vsi. Z obavy před vylitím řeky z břehů byla odstřelena hráz a podařilo se tak údajně před živlem zachránit šest domů.

Zaplavené jsou však okolní zahrady a pole, lidé se zlobí na Povodí Moravy. Koryto Třebůvky bylo podle nich neupravené a zanesené bahnem, k záplavě došlo zbytečně, domnívají se místní.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Lidé byli bezradní, voda zůstala stát na jejich pozemcích v laguně.

11:10 - Morava u Napajedel začíná kulminovat. Na pravém břehu před městem se řeka vylila do polí a vytvořila vodní plochu o velikosti asi dvou kilometrů čtverečních.

10:55 - Srážek v dopoledních hodinách na našem území ubývá. Déšť nebo přeháňky nyní pozorujeme v jihozápadní polovině Čech, uvádí Meteopress.

10:41 - Podle nejnovějších informací nedošlo na řece Olšavě před Kunovicemi k protržení hráze, ale k přelití upraveného břehu v místech bývalého brodu. Informovalo o tom Povodí Moravy.

10:22 - Tok řeky Smědé v Předláncích se zklidňuje, voda opadává a stupeň povodňové aktivity zřejmě brzy klesne z ohrožení na pohotovost. Poměrně rychle zato stoupá od rána hladina Dyje u Hevlína v Jihomoravském kraji poblíž rakouské hranice, stav bdělosti ale prozatím vodohospodáři nevyhlásili.

Foto: David Veis , ČTK

Hana Palivcová v obývacím pokoji domu v Hluboké nad Vltavou, kam se ve čtvrtek v ranních hodinách sesulo větší množství zeminy a kamení.

10:11 - Řeka Svitava se dostala na třetí stupeň povodňové aktivity ve středu v 17 hodin a ve čtvrtek ráno opadla na druhý stupeň. Od povodní Svitavy dělily centimetry.

Dramatická byla v noci situace  i na Loučné. Třetí stupeň byl vyhlášen v Cerekvici, která kulminovala ve čtyři hodiny ráno na 213 centimetrech, hladina vyskočila nahoru téměř o půldruhého metru a zalila zahrady a garáže, suterén mateřské školy.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hladina Moravy v Lanžhotě je ve středu dopoledne jediným místem, kde řeka stoupá. V deset hodin byl průtok 509 kubíků vody při 510 centimetrech hladiny.

9:48 - Stále více se zvyšuje hladina rozvodněného toku Opavy u Děhylova. Třetí stupeň ohrožení zde panuje od sedmi hodin ranních. Na většině ostatních míst v Moravskoslezském kraji je situace převážně stabilizovaná nebo hladiny řek opadávají. Opět se začaly zvedat jen vody Lučiny u Žermanic, nicméně vylitím z břehů zatím nehrozí.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

V městské části Opava - Jaktař zasahovali ve čtvrtek hasiči při odstraňování podemletého plotu u místní základní školy. Hrozilo, že uvolněný blok betonové podezdívky plotu poškodí most, který je v těsné blízkosti.

9:42 - „Voda je rozlitá na místní louky a pole. Domy zatopeny nejsou a hladina mírně klesá. Bude záležet na dalším vývoji počasí,“ řekla Právu starostka Višňové na Frýdlantsku v Libereckém kraji Marie Matušková, kde řeka Smědá v Předáncích dosáhla třetího povodňového stupně a kulminovala ve tři hodiny ráno. Na velkou vodu jsou místní zvyklí, ve středu už proto hasiči preventivně připravili pytle s pískem.

9:39 - Chalupa v Masojedech na Kolínsku, na níž se kvůli vytrvalým dešťům sesula kamenná zídka, na první pohled poškozená není. Domek stojí ve svahu. Kamenný taras byl od něj vzdálen asi metr. Starosta Josef Pazdera odhaduje, že domek zasypalo na čtyři až pět metrů krychlových kamení. "Domníváme se, že zemina leží na skalnatém podloží, podmáčelo se a hradební zeď se hnula a popojela na barák. Musí přijet těžká technika,“ řekl šéf místních hasičů Jan Bradna.

9:31 - Hladiny většiny řek v Olomouckém kraji, které ve středu zvedly vydatné deště, postupně klesají. Třetí povodňový stupeň platí pouze na řece Moravě v Moravičanech a říčce Třebůvce v Lošticích na Šumpersku. Hasiče čeká čerpání vody, která zaplavila především na Přerovsku několik polí, silnic a sklepů domů. V Kojetíně voda zalila stejně jako při květnových záplavách i místní koupaliště a hřiště.

9:20 - Povodně stále ohrožují lidi na jihozápadě Slovenska, kde zůstávají evakuovány stovky osob. Zaplaveno bylo několik obcí v okrese Nové Zámky. Nejhorší je situace v Šuranech, kde hasiči musí kvůli stoupající hladině řeky Nitry zvyšovat protipovodňové hráze. Situace na východě země se naopak zklidňuje.

Foto: ČTK

Hladiny rozvodněných řek na Slovensku začaly v neděli opadávat.

9:18 - Kamenná hradební zídka se vlivem deště sesunula na starší domek v Masojedech na Kolínsku. Nikdo nebyl zraněn. Dům prohlédne statik.

9:15 -  Kvůli překročení limitů průtoku vody ve Vltavě pro lodní provoz bude od čtvrtka dočasně zastaven provoz tří pražských přívozů. Podle organizace Ropid, která v Praze a okolí organizuje veřejnou dopravu, záleží obnovení lodních linek na vývoji počasí, podle odhadů to bude na konci tohoto týdne.

Foto: Petr Sznapka , ČTK

Centrum obce Zlatníky na Opavsku zaplavila 2. června říčka Velká. Hasiči evakuovali na člunech obyvatele do bezpečí.

9:10 - Hladiny řek na jižní Moravě na většině míst stále stoupají. Nejvyšší průtoky hlásí vodohospodáři na řece Moravě, kde platí třetí a tedy nejvyšší povodňové stupně ve Strážnici na Hodonínsku a v Lanžhotě na Břeclavsku. Vyplývá to z informací podniku Povodí Moravy. Situace je sice podle vodohospodářů nepříjemná, neodpovídá ale povodním z roku 1997.

9:00 - Hladiny řeky Smědé na Liberecku opadávají, třetí stupeň platí už jen v Předláncích.

8:55 - Vydatné srážky začaly od severovýchodu ustávat, uvedl Meteopress. Podle něj bude ve čtvrtek převážně zataženo, s deštěm nebo přeháňkami. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat mezi 15 až 19 stupni Celsia, v místech s trvalejšími srážkami očekávají meteorologové jen 13 stupňů.

8:46 - Vody Otavy a Blanice v Jihočeském kraji přestaly ohrožovat oblasti v okolí Sušice a Podedvorského a Blanického mlýna. Hladiny obou řek nyní stoupají u Písku a nedaleké obce Heřmaně, zatím zde platí bdělý stav. Podobně stoupá i hladina Otavy na Strakonicku. Ke druhému stupni povodňové aktivity vystoupala Želivka, hlásí vodohospodáři ze stanice Želiv - Vřesník.

8:20 - Uvolněná část skály zavalila ve čtvrtek kolem páté ráno část domku v těsném sousedství hotelu Podhrad v centru Hluboké nad Vltavou. Padající kameny, jak Právo informoval starosta Hluboké a senátor Tomáš Jirsa, zničily kotelnu a dřevník domu a probouraly stěnu do obývacího pokoje. Nikdo nebyl zraněn.

7:50 - Voda ve Smědé v Předláncích a na Jeřici v Mníšku v Libereckém kraji zalila pole a louky. Hladiny po ránu již klesaly.

7:35 - V jižních Čechách spadlo za posledních 24 hodin na některých místech až 50 milimetrů srážek. Nejvíce pršelo v Churáňově, kde spadlo 53 milimetrů srážek.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Zvýšení hladiny Malše v Roudném před Českými Budějovicemi monitorovali ve čtvrtek ráno hydrometeorologové. Jak Právu řekla Petra Hrušková (na snímku), průtok se pohyboval kolem sedmé na hranici 70 kubíků za vteřinu.

7:30 - Na dolním toku řeky Moravy nijak výrazně neklesají. Už několik hodin se drží setrvalý stav. Morava v Lanžhotu dokonce stoupá.

7:26 - Hasiči evakuovali děti z chatkového tábora v Luhu u Sušice. Otava je tam na třetím stupni povodňové aktivity. Děti převezli do místní základní školy.

7:20 - Třetí stupeň však stále platí na sedmi místech na řece Moravě a také na Svratce. Druhé povodňové stupně jsou na Dyji.

Řeky a potoky v Moravskoslezském kraji se už uklidnily. Meteorologové ale varují, že území by měl postihnout v noci na pátek další vydatný déšť.

Celodenní a noční déšť zvedl hladiny vod na jihu Čech. Třetí povodňový stupeň tam platí na třech místech: na Otavě v Sušici a na Blanici na Podedvorském a Blanickém mlýně.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Ve čtvrtek po šesté ráno již hladina Malše v Plavu před Českými Budějovicemi dosáhla druhého povodňového stupně a začala ohrožovat některé ze zahrad a domů na břehu u silnice z Římova do Českých Budějovic.

Výrazně se zvedají i hladiny ve východních a severních Čechách. Třetí stupně jsou na Loučné v Cerekvicích na Orlickoústecku a také na dvou místech v Jizerských horách - na Jeřici v Mníšku a na Smědé v Předláncích. Voda tam začala prudce stoupat ve středu večer.

Značné problémy natropila v noci na čtvrtek Svratka. Ve středu doslova proletěla stupni povodňové aktivity. V Židlochovicích, kde ještě hodinu před polednem nebylo s 249 centimetry vodního sloupce žádné nebezpečí, bylo o půlnoci 437 centimetrů a voda stále stoupala. V sedm hodin měla 465 centimetrů.

Před půlnocí měli proto hasiči poplach. Osm jednotek, které vyjely do sousedních Vojkovic, bylo málo, a proto vzápětí zazněla siréna v dalších obcích. Náporu vody se postavilo osmnáct jednotek hasičů, kteří až do rána stavěli protipovodňovou hráz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám