Hlavní obsah

Romům v Ostravě prý někdo nabízel za volbu peníze

Novinky, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Běžte volit a dostanete stovku. Takovou nabídku prý v pátek učinil desítkám převážně romských obyvatel z Moravské Ostravy a Přívozu neznámý člověk. Před Vyšší odbornou školu sociální na Palackého ulici přišly davy lidí, ve volební místnosti dokonce došly volební lístky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Prý jim někdo venku nakukal, že dostanou stovku přímo tady. Dokonce ji chtěli někteří po mně,“ prozradil vrátný školní budovy a pokračoval: „Já jim říkal, že si z nich někdo vystřelil.“ Koho měli Romové za úplatu volit, není jasné. Prý mezi sebou mluvili o čísle 9.

Podle Petra Dimuna z ČSSD, které číslo patří, může být akce provokací.

Podle mluvčí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Šárky Vlčkové vznikl problém v tom, že hned po otevření volební místnosti se na místě nakupilo asi 250 lidí. „Tlačili se do místnosti ve čtyřstupech, proto byla povolána policie, aby sjednala pořádek,“ popsala s tím, že volby ale nebyly v žádném případě narušeny. „Všichni odvolili bez problémů a regulérně.“

Že by někdo volil určitou stranu či hnutí, protože měl za to slíbené peníze, prý volební komise nezjistila. „Komise prohlásila, že ve volební místnosti ani v její blízkosti žádné takové signály nezaznamenala,“ ujistila Vlčková.

Potvrdila ale, že komise doplňovala narychlo volební lístky. „Protože viděli, jakým způsobem se hrnuli lidé, tak si udělali zásobu a objednali dalších 200 sad,“ objasnila mluvčí kraje.

Policie poslala hlídky

Že na místě byly policejní hlídky, potvrdila ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

„Policisté byli na místě, prověřovali oznámení o tom, že zhruba kolem 13. hodiny se přišla zeptat paní ve věku 40 až 45 let, že slyšela, že když půjde volit, dostane stokorunu,“ uvedla mluvčí. Hlídka ale podle ní nezjistila nic protiprávního. „Nepodařilo se prokázat, že by konkrétní osoba za účast ve volbách cokoli nabízela.“

Jak se Právu podařilo zjistit, do volební místnosti se krátce po jejím otevření dostavil tak velký počet voličů, že začaly chybět volební lístky. Lidé totiž přišli k volbám bez lístků, které radnice distribuovala do jejich schránek v předcházejících dnech.

Podle informací ČTK měli peníze dostávat lidé i v jiných částech Ostravy, konkrétně v Ostravě-Kunčičkách. Podle místní prodavačky se o tom měli lidé bavit. Také tam se jednalo o stokorunu za volbu číslo 9.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám