Hlavní obsah

ODS zpanikařila a teď zběsile útočí, řekl Schwarzenberg

Praha

Jen pár dní před volbami se nečekaně vyostřil bratrovražedný boj mezi dvěma pravicovými stranami – ODS a TOP 09. Obě strany totiž loví ve stejném voličském rybníku a jde jim o každý hlas.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

ODS si na TOP 09 dokonce v médiích zadala inzeráty, podle nichž se strana Karla Schwarzenberga po volbách spojí s ČSSD, stejně jako se o to pokusil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v létě 2006, tehdy jako šéf lidovců. TOP 09 to vzala jako těžký podpásový úder.

„Očividně úplně zpanikařili a strach je špatný rádce a teď zběsile útočí,“ řekl v pondělí Právu Schwarzenberg.

Lídrovi ODS Petru Nečasovi jde o hodně. Oslabí-li jeho strana v rámci celé pravice, sníží se jeho šance být silným premiérem a o to víc by musel bojovat o své udržení v čele ODS.

Obě strany se v kampani zatím víceméně šetřily. Kalousek sice označil ODS za umírněné soc. demokraty a Nečas mu to vrátil, že program TOP je pravicový populismus, ale bylo to jen špičkování budoucích partnerů.

Když ale ODS připomněla v inzerátech Kalouskův pokus sestavit v roce 2006 vládu s ČSSD opřenou o komunisty, prvního místopředsedu TOP 09 to rozzlobilo. Ukazuje to podle něj na to, že ODS se připravuje na velkou koalici. „ODS zaútočila na svého možného povolebního spojence ve snaze vytvořit jedinou možnou variantu nekomunistické většiny ve Sněmovně – totiž velkou koalici,“ řekl Kalousek.

Nečas to popřel. Zopakoval, že v žádném případě nepřistoupí na velkou koalici se soc. dem., ať už v jejím čele zůstane Jiří Paroubek, nebo ho vystřídá někdo jiný. Chce prý vládu rozpočtové odpovědnosti, v níž počítá právě mimo jiné s TOP 09.

Na inzerát ODS teď oplácí TOP 09 stejnou mincí. V inzerátech připomíná, že s věrohodností ODS to také nebude růžové, když na podzim podpořila státní rozpočet, který prý nadiktovala ČSSD. A upozornila, že Nečas není skutečným předsedou ODS a nelze zcela věřit jeho slovům.

Nečas připomněl, že ODS pro rozpočet nehlasovala, jen na výslovnou žádost premiéra a ministra financí umožnila jeho projití. „My jsme, na rozdíl od lživé kampaně TOP 09, udělali jednu jedinou věc. Prostě jsme připomněli fakt, který se skutečně stal, a to podpis dohody pana Kalouska s panem Paroubkem o vládě, která bude existovat na základě vůle komunistů,“ řekl Nečas Právu.

„S Paroubkem leda na kafe“

TOP 09 se včera v reakci na výtky ODS ještě více vymezila vůči ČSSD. „Bude-li pověřen sestavením vlády lídr ČSSD, my žádnou dohodu neuzavřeme. Dokud bude určující osobou Jiří Paroubek, tak to nemá smysl,“ zdůraznil Schwarzenberg.

Pokud Paroubek nabídne jednání po letošních volbách, zástupci TOP 09 se ho podle Schwarzenberga i Kalouska zúčastní. „Proboha, proč bychom si s ním nedali kafe,“ řekl Kalousek. Ale dohoda s ČSSD se současným vedením a v případě, že by se nepřihlásila k razantnímu snižování rozpočtových výdajů, není podle špiček TOP 09 možná.

S Paroubkem si nedokážou vládu představit ani Věci veřejné. Jejich šéf Radek John ho označil za politického dinosaura.

Jiný pohled má předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Podle něj je nepoctivé ulpívat na jménech, důležitější jsou programové mantinely. „Kde se nedohodneme věcně na prorodinné politice či boji s hazardem a korupcí, tak to nepůjde. Samozřejmě bychom preferovali dohodu s ODS, tam bychom byli sociální stranou, ale rozhodnou voliči,“ řekl Právu Svoboda.

Reklama

Výběr článků

Načítám