Hlavní obsah

Jančík štěpí smíchovskou ČSSD

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vypadá to, jako by smíchovský starosta Milan Jančík nebyl jen občanský ale i sociální demokrat. Poslušnost šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi, který vede také stranickou obvodní organizaci v Praze 5, vypověděli ti sociální demokraté, kteří mají na radnici Prahy 5 funkce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Starosta Prahy 5 Milan Jančík

Článek

Zřejmě neposlechnou Paroubkovu výzvu, aby někdy příště podpořili odvolání starosty Prahy 5 Milana Jančíka (ODS).

„V souladu s koaliční smlouvou bude klub ČSSD respektovat závazné oficiální stanovisko klubu ODS k těmto podstatným otázkám a v návaznosti na ně bude dále postupovat v souladu s ustanoveními koaliční smlouvy až do jejího ukončení,“ uvedla podle ČTK předsedkyně klubu ČSSD ve smíchovském zastupitelstvu Vlasta Váchová.

Rovněž místostarosta Michal Šesták (ČSSD), který Paroubkovi pomáhá s volební kampaní na Ústecku, Právu řekl, že v koalici s Jančíkem může soc. dem. naplňovat svůj program.

Opoziční zastupitel ČSSD Jiří Metelec považuje postoj svých koaličních kolegů za pokračování „politické tupozrakosti“ a za „pokračování v politické chybě, kterou je koalice s Jančíkem“. O zásadní vnitrostranický rozkol podle něho jít nutně nemusí. „Je to podivuhodné už tím, že prohlášení vydali lidé, které předseda v obvodní organizaci považoval za své nejvěrnější,“ řekl Právu Metelec.

Podle jeho kolegy Jana Smetany klub soc. dem. vůbec o prohlášení nejednal. „Až se jednou klub sejde, budu prosazovat vypovězení koaliční smlouvy, pokud klub ODS neodvolá Jančíka,“ poznamenal Smetana. ČSSD má v Praze 5 šestici zastupitelů.

Proti nařčení, že Jančíka podpořily, se ohradily i Věci veřejné (VV). Zastupitel Zdeněk Rygl, který do VV přestoupil ze SNK ED, prý ve čtvrtek na jednání, které mělo Jančíka odvolat, nepřišel, „protože je nemocný“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám