Hlavní obsah

Velkou koalici si přeje část byznysu, Nečas a Vondra jsou proti

Právo, luk, nig

ODS deset dnů před volbami řeší vlastní problémy. Podle senátora a bývalého vicepremiéra Alexandra Vondry, který teď patří k hlavním spojencům volebního lídra Petra Nečase, si mnohé skupiny v byznysu přejí velkou koalici. Naznačil, že podobný postoj zastávají i někteří lidé v ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Alexandr Vondra

Článek

Uvedl to včera v souvislosti s týden starou schůzkou v golfovém klubu v Klánovicích, kterou sám před týdnem uspořádal. Zúčastnilo se jí 36 lidí z regionů. Z místopředsedů strany byl přítomen jen Nečas. O setkání v sobotu informovaly LN.

„Těch 36 lidí se určitě shodovalo v jednom, že nechceme, aby někdo zatáhl ODS po volbách do medvědího obětí s ČSSD, do velké koalice,“ popsal atmosféru sobotního jednání včera Vondra. Dodal, že „někteří takoví lidé jsou i mezi námi, může si to přát určitě část byznysu, která má zájem na státních zakázkách, to asi není žádné tajemství“.

Proti velké koalici vystupuje i Nečas, i když v dubnu v rozhovoru pro Právo ji zcela nevyloučil: „Ne, to jsem neřekl – nikdy za žádných okolností. To bych považoval za velmi laciné a neprofesionální. Teoreticky mohou nastat situace, kdy velká koalice je správným řešením pro zemi,“ řekl Nečas, i když podle něj tomu brání programové rozdíly ODS a ČSSD.

Štěpení ODS Nečas popírá

Lídr ODS dal minulý týden najevo, s kým počítá do svého nejužšího, tzv. kompetenčního týmu. Z místopředsedů se v něm neobjevili Ivan Langer a Petr Gandalovič. Do Klánovic pak nebyli pozváni ani Petr Bendl a první místopředseda David Vodrážka.

Setkání v golfovém klubu se zúčastnil například europoslanec a člen grémia Jan Zahradil. „Rozhodně jsem neměl pocit, že se zúčastňuji nějakého spikleneckého setkání tajného spolku uvnitř ODS. Byla tam celá řada lidí, kteří jsou členy výkonné rady, byli tam reprezentanti téměř všech regionů,“ uvedl včera Zahradil.

Kromě něho byli pozváni například exministr spravedlnosti a šéf plzeňské ODS Jiří Pospíšil, moravskoslezský lídr Pavel Drobil, místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, bývalý hejtman Evžen Tošenovský či senátor Jaroslav Kubera.

Přítomen byl i náměstek ministryně spravedlnosti Marek Šnajdr, s nímž nejchoulostivější politické otázky vždy konzultoval bývalý šéf Mirek Topolánek. K jeho přátelům patří i šéf poslanců Petr Tluchoř, který ale na rozdíl od Šnajdra v Klánovicích nebyl.

Nečas na dotaz Práva odmítl, že by se mělo jednat o štěpení strany. Podobné úvahy označil za „zbytečně dramatické výkřiky a hysterické reakce“. Pokud jde o neúčast lidí z vedení strany, řekl, že jejich názory zná, a tak nebyl důvod s nimi takto jednat.

Bendl si nemyslí, že by jeho neúčast mohla znamenat, že už s ním Nečas nepočítá. Připustil nicméně, že takové setkání před volbami moc logiku nemá. „Ta schůzka mi přijde nadbytečná. Tím, že se tam ti lidé sešli a řešili nějaké otázky, tak logicky tyto otázky vznášejí. A to je zbytečné,“ soudí Bendl.

Reklama

Výběr článků

Načítám