Hlavní obsah

Paroubek si prý za 300 Kč koupil potlesk v předvolební debatě

• Aktualizováno

Na předvolební debaty lidé nemusejí chodit pouze ze zájmu o politiku. Jak ukázala čtvrteční veřejná debata Českého rozhlasu v Ústí nad Labem, mohou za cílené projevování sympatií předsedovi Jiřímu Paroubkovi dostat zaplaceno. Plyne to alespoň z informací Radiožurnálu, kterému to dva z účastníků potvrdili. ČSSD tvrdí, že kupovat diváky chtěla naopak ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Tvrdí, že jim přišla na mobil pozvánka s tím, že si jako kompars v ústeckém Lidovém domě mohou vydělat 300 korun.

"Byli tam páni, kteří jednoznačně dávali najevo: teď tleskejte, teď bučte. A vůbec nezáleželo na tom, co ten lídr řekne, jde jenom o to, za jakou stranu tam je a jak vypadá,“ cituje rozhlas mladíka, který se debaty účastnil.

Výplata hned po akci

Paroubek, který je v kraji lídrem kandidátky, jakékoliv najímání klaky popřel a tvrdil, že lidé přišli spontánně. Radiožurnál nicméně uvádí, že jedním z těch, kdo dirigovali publikum, byl i Paroubkův spolupracovník a šéf ústecké ČSSD Petr Benda.

Výplata odměn měla probíhat ihned po skončení debaty. „Věděli jsme, že se máme dostavit za paní Horáčkovou, která už byla obeznámena s tím, že nás má vyplatit. Tak jsme za ní přišli a byly tam různé čachry, protože všichni už tušili, že to asi nebude v pořádku a že ti lidé nefandili pro nic za nic. Pak jsme šli za ní do dodávky a ona nám tak jako potajmu předala peníze. Tři stovky za každého," cituje rozhlas jednoho ze zúčastněných.

Političtí soupeři, kteří s Paroubkem v debatě diskutovali, atmosféru v sále odsoudili. Například místopředseda ODS Petr Gandalovič uvedl: "Trošku mě mrzí, že občané zbytku České republiky mají pocit, že celý Ústecký kraj jsou jenom hulváti. Já musím říct, že hulváti byli jen za jednu stranu."

Šéf ústecké ČSSD tvrdí, že jde o akci ODS

Benda v pátek na tiskové konferenci nařčení z placení komparzistů odmítl. Tvrdí, že se naopak ODS pokoušela sociální demokraty diskriminovat tím, že během debaty a před ní nabízela mladým lidem peníze za to, když budou tvrdit, že je zaplatila ČSSD.

Přivedl s sebou dokonce  i šest mladých mužů, kteří údajně na debatě byli a nabídku dostali. Jeden z nich, který se představil jako Pavel Jarosil a přiznal, že je členem ČSSD, uvedl, že mu urostlý muž za podobné tvrzení nabídl 1000 korun.

Horáček s Vrbou opět na scéně

Krajský předseda ODS Jan Kubata označil Bendovo tvrzení za nehoráznou lež. Podle něho si kdokoli může na videozáznamu na stránkách Českého rozhlasu udělat jasnou představu, jací příznivci byli někým řízeni a komu na pokyn skákali do řeči.

Uvedl, že je zde vidět Tomáš Horáček, jak lidem udílí pokyny. Kubata dodal, že pokud se mu Benda neomluví, je připraven nařčení řešit i formou trestního oznámení.

Tomáš Horáček je jedním z bývalých členů ČSSD, který koncem minulého roku ze strany vystoupil kvůli podezření z náboru černých duší. Z řad soc. dem. vystoupil společně s Karlem Vrbou v minulosti odsouzeným za násilnou trestnou činnost, který se kolem debaty Českého rozhlasu v Národním domě také pohyboval.

Foldyna: je to politická pokleslost 

Krajský místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna v radiu Impuls uvedl, že si po volbách nechá přítomnost skandujícího publika ve prospěch ČSSD od svých kolegů vysvětlit. "Já to považuji za politickou pokleslost, to nemá v politice co dělat, to je pod politickou kulturu. A jestli nám v Ústeckém kraji nedávno v prognózách padly preference o čtyři až pět procent, no tak to je důsledek takovýchto amatérských činů," prohlásil.

Benda zároveň ODS vyzval, aby podepsali jakési memorandum, že si nebudou v kraji vzájemně útočit na mítinky. Kubata tuto výzvu odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám