Hlavní obsah

Topolánek je čerstvým živnostníkem

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Z bývalého šéfa ODS a expremiéra Mirka Topolánka se stal živnostník. Podle zjištění Práva mu jen před pár dny vydal živnostenský úřad v Praze 1 živnostenské oprávnění. Po čtrnácti letech v politice si tak Topolánek tímto krokem otevřel vrátka k návratu k podnikání.

Foto: René Volfík, ČTK

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

Jak vyplývá z veřejně dostupného živnostenského rejstříku, vystudovaný strojař a původním povoláním projektant Topolánek si zaregistroval mj. poradenství, zprostředkování obchodu a služeb, realitní činnost, správu a údržbu nemovitostí, přípravu a vypracování technických návrhů, výzkum a vývoj, reklamní činnost i marketing a mediální zastoupení.

Nečas: nechceme se na něj vykašlat

Že by se tímto krokem Topolánek definitivně rozloučil s představou, že mu jeho strana, s kterou se rozešel ve zlém, pomůže při hledání budoucího uplatnění? To jednoznačně odmítá jeho nástupce Petr Nečas. „My se na něj nehodláme vykašlat,“ řekl Právu úřadující šéf ODS. Připustil ale, že Topolánkovu budoucnost nyní neřeší: „V tuto chvíli to opravdu neřešíme, především bude záležet na něm samotném.“

Předpokládá, že bývalý stranický šéf si teď potřebuje nějakou chvíli oddechnout, věnovat se rodině. „Takže bych to považoval na nefér to s ním nyní rozpřádat,“ dodal Nečas. Jsou prý v příležitostném kontaktu, ale v poslední době k němu podle Nečase nedošlo.

A že si Topolánek zřídil živnost? Na tom nevidí Nečas nic zvláštního a rozhodně to podle něj neznamená, že přestal spoléhat na případnou pomoc své strany. „Je to krok, který by asi udělal každý z nás,“ uvedl Nečas s tím, že vlastně jde o administrativní úkon, který nějakým způsobem v budoucnu – diplomaticky řečeno – pomůže zapojit se do práce. „Nic dalekosáhlého bych v tom nehledal,“ podotkl Nečas.

Topolánek jako šéf ODS pobíral 90 tisíc korun hrubého. Strana mu slíbila pětiměsíční odstupné, tedy celkem 450 tisíc, i když se na politickou funkci nevztahuje zákoník práce.

Topolánek působil v letech 1991-2003 ve společnosti VAE postupně jako ředitel, člen dozorčí rady, člen představenstva a předseda představenstva. V letech 1996-1998 byl také členem dozorčí rady firmy Vítkovické stavby. Podle médií po firmě VAE zůstal nesplacený úvěr u První městské banky. Svých 25 procent akcií VAE Topolánek prodal za 2,5 miliónu korun a výnos využil k zaplacení části kupní ceny bytu (stál 8,5 miliónu) na Hradčanech, kde bydlel s manželkou, s níž se nedávno rozvedl.
Po odchodu z čela ODS se Topolánek stáhl zcela do ústraní, údajně se svými stranickými kolegy příliš nekomunikuje. Mezi jeho blízkými se hovoří o tom, že ho jeho přítel Marek Dalík prý láká do Ameriky. Tam také platí Topolánek studia svému synovi Tomášovi.

Spekuluje se, že by prý USA mohly být tím místem, kde by mohl Topolánek případně kývnout na funkci velvyslance. Ve Washingtonu končí svou diplomatickou misi Petr Kolář, o kterém se hovoří jako o budoucím ambasadorovi v Moskvě.

Podle některých informací si ale na místo v USA brousí zuby současný ministr zahraničí Jan Kohout, takže vše bude záležet na výsledku voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám