Hlavní obsah

Pomáhat Řecku? Na to s naším rozpočtem nemáme, tvrdí čeští politici

Novinky, jas, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Možnost, že by se Česká republika měla podílet na finanční pomoci zadluženému Řecku, se českým politikům příliš nezamlouvá. Dva bývalí ministři financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a Bohuslav Sobotka (ČSSD) se shodli, že situace českého rozpočtu to nedovoluje. Za nepřijatelné to označil i volební lídr ODS Petr Nečas.

Foto: archiv, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) s místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

Článek

"Česká republika se již zavázala podílet se na navyšování prostředků Mezinárodního měnového fondu (MMF), nepřímo tak již Řecku pomáháme," konstatoval místopředseda ČSSD Sobotka.

"Další prostředky nemá ČR ve stávající rozpočtové situaci k dispozici," konstatoval Sobotka s tím, že "primárně by měly pomáhat členské státy eurozóny".

Kalousek, který je místopředsedou TOP 09, jakoukoliv finanční pomoc kategoricky odmítl. "Už samotná pomoc v rámci eurozóny je problematická a já pokládám za zcela vyloučené, že by se země zadlužená jako ČR na finanční pomoci podílela," řekl Kalousek.

Nečas: na 13. řecké důchody přispívat nebudeme

"Je to zcela nepřijatelné," řekl Nečas s tím, že jde o falešnou solidaritu a snahu o záchranu eura. Dále doplnil, že není možné, aby státy, které jsou co do parity kupní síly chudší, přispívaly na bohatší, to vše navíc za situace, kdy nejsou členy eurozóny.

„Socialisté přivedli ke krachu veřejné finance v Maďarsku, Řecku a problémy mají také ve Španělsku. Odpovědnost těchto států posílíme jen větším tlakem na jejich rozpočtovou kázeň. Řeckou rozhazovačnost a populismus by neměli platit čeští občané. Brát českým důchodcům část penzí, abychom zaplatili 13. a 14. důchody řeckým seniorům není znakem solidarity,“ prohlásil Nečas.

Ohradil se také proti Sobotkovi, podle nějž by se mělo o věci diskutovat. „Dokladuje pouze neschopnost socialistické politiky na jakoukoliv sebereflexi a zajištění elementární rozpočtové odpovědnosti,“ doplnil Nečas.

Ve hře je bezmála deset miliard

O něco smířlivěji se vyslovil poslanec a stínový ministr financí za KSČM Jiří Dolejš. Na dotaz, zda by se měla ČR do finanční pomoci Řecku zapojit, odpověděl: "Podmínkou je znát, kam peníze půjdou, jak se budou vracet a jak se podílí ti, kteří celý stav zavinili."

V úterý se objevila informace, že by se na pomoci Řecku měly podílet nejen státy eurozóny, ale všech 27 členských zemí EU. Na Čechy by tak vyšla částka ve výši 9,5 miliardy korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám