Hlavní obsah

Kraje se s organizátorem dohodly na studentských volbách

Právo, ČTK, map

Studentské volby, při nichž si žáci středních škol mohou nanečisto vyzkoušet parlamentní volby a které kritizovali sociálnědemokratičtí hejtmani jako nevhodné před sněmovními volbami, by již neměly provázet obtíže. Asociace Ve společné zprávě informovali předseda asociace Michal Hašek a ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek. Člověk v tísni akci organizuje, kraje jsou zřizovateli škol.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Studentské volby se konaly i na Gymnáziu Postupická v Praze.

Článek

Hašek a Pánek zopakovali, že výsledky studentských voleb budou zveřejněny až po uzavření volebních místností 29. května. Asociace a společnost Člověk v tísni se rovněž dohodly na průběžném předávání informací o počtu škol, které se do projektu zapojí - v první den jich bylo zhruba 40. Celkem se má zapojit 140 škol.

"Asociace krajů ČR deklaruje, že podobné vzdělávací projekty, které vedou k většímu zapojení mladých lidí do správy věcí veřejných a připravují mladé lidi na výkon svého základního demokratického práva ve standardních volbách v budoucnu, vždy po diskusi s předkladateli obdobných projektů, podpoří," uvedli Hašek a Pánek.

Ředitelé: Kraje na nás netlačily

Původně měly být výsledky zveřejněny už tento čtvrtek, nakonec však Člověk v tísni odtajní volební preference studentů ve věku od 15 do 18 let až po řádných parlamentních volbách; ty se konají 28. a 29. května.

Podle Strachoty je nejvíc škol zapojených v Praze. Ve Středočeském kraji, kde je 154 SŠ, ale volí tento týden žáci jen ve třech. Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) byl  jedním z největších kritiků projektu.

„Levicové strany se bojí, že studenti preferují pravici! Co je jednoduššího než zrušit velice slibný projekt?“ zlobí se mladí lidé na facebooku.

Ředitelka Obchodní akademie Karlovy Vary Hana Motyčková ale protestuje: „Volby se u nás nekonaly, neboť mě učitelé informovali, že do tohoto projektu prostě nepůjdou. Máme v rozhodování naprostou svobodu.“

Podle zástupce ředitele Gymnázia Zlín Pavla Dlouhého se jejich škola voleb neúčastní proto, že žáci volební systém probírali v rámci seminářů. „Nikdo z kraje zpětně nezjišťoval, zda se u nás volby konaly,“ řekl Právu.

Studentské volby probíhají i jinde

Uvedl, že podle předcházejícího výzkumu studentských preferencí, který na přelomu let 2008/09 realizoval rovněž Člověk v tísni, zvítězila celkově soc. dem. „A to s 33 procenty, druhá byla ODS, získala 32 procent hlasů,“ upozornil hejtman.

Studentské volby se podle Strachoty konají v USA či Kanadě už řadu let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám