Hlavní obsah

Vlček má předat rezignaci sám sobě

Jednací řád Sněmovny přímo neupravuje situaci, do které se šéf Sněmovny Miloslav Vlček dostal. Koncem dubna by měl Vlček podat oficiálně rezignaci, bude to ale nejspíše vyžadovat rychlou akci. Podle jednacího řádu mu mandát zanikne okamžikem předání rezignace do rukou předsedy dolní komory, podá ji tedy sám sobě.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD)

Článek

V momentě, kdy Vlček svoji rezignaci přijme, zanikne i jeho funkce třetího nejvyššího ústavního činitele. Jestli Vlček stihne rezignaci přijmout, jednací řád nedefinuje, podle něj na to má „okamžik“.

„Mandát poslance zaniká prohlášením poslance na schůzi Sněmovny, kterým se vzdává mandátu nebo okamžikem doručení notářského zápisu o vzdání se mandátu (§ 3) do rukou předsedy Sněmovny,“ konstatuje jednací řád Sněmovny.

Předsedkyně mandátového a imunitního výboru Hana Šedivá (ČSSD) ovšem nevidí v provedení úkonu žádný problém. „V době, kdy se rozhodne skončit, předloží notářský zápis své sekretářce, v tu chvíli je ještě pořád předsedou, takže to může složit sám sobě," vysvětlila Šedivá.

Mandát získá náhradnice

Doplnila, že v tom momentu bude splněna rezignace, Vlčkovi zanikne mandát a vzniká náhradnici, kterou je podle volebních výsledků náměstkyně olomouckého hejtmana Yvona Kubjátová.

Ve stejnou chvíli přebírá Vlčkovy kompetence první místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, která by hned následující pracovní den, tedy 3. května, měla předat Kubjátové osvědčení.

Na nejbližší schůzi prozatím plánované na 18. května pak složí poslanecký slib. Poslankyní by ale byla i v případě, že do voleb už žádná schůze nebude. "Akorát to bude mít bez těch oficialit. Může se stát, že někdo skončí ještě po poslední schůzi a přijde někdo nový. To roli nehraje," dodala Šedivá.

Podle Němcové je zbytečné, aby Sněmovna ještě do voleb volila nového předsedu. Ten by byl ve funkci necelý měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám