Hlavní obsah

Vlček na své rezignaci vydělá, dostane 633 tisíc odchodného

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tím, že se Miloslav Vlček vzdal funkce předsedy a zároveň mandátu poslance, získá výrazně vyšší odchodné, než které by mu náleželo, kdyby Sněmovnu opustil až v řádném termínu jen jako řadový poslanec.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Sněmovny Miroslav Vlček (ČSSD)

Článek

Odchodné se totiž počítá jako násobek ukončených let ve funkci. Určuje se podle posledního platu, který poslanec pobíral. Předčasný odchod tak pro Vlčka znamená paradoxně vyšší odchodné.

Díky svému rozhodnutí k předčasnému odchodu dostane Vlček 633 216 Kč hrubého, což je čtyřnásobek předsednického platu. Ten je od letoška 158 304 korun.

Jako poslanec bez jakéhokoli funkčního příplatku by si odnesl zdanitelných 294 720 korun, což je pětinásobek letošního platu poslance, který je po snížení 58 944 korun.

Svou notářsky ověřenou rezignaci musí Vlček poslat nebo osobně doručit do Sněmovny, kde ji převezme jeho dosavadní první místopředsedkyně Miroslava Němcová (ODS). Ta ji předá mandátovému a imunitnímu výboru.

Náhradnice bude sloužit jen pár dní

Dnem odchodu přijde Vlček o služební BMW sedmičkové řady s řidičem i o ochranku.

Do jeho poslaneckého křesla by měla na necelý měsíc zasednout náhradnice z olomoucké kandidátky ČSSD z voleb 2006, čtyřicetiletá náměstkyně hejtmana Yvona Kubjátová.

Pokud mandát přijme, pak k tomu, aby mohla hlasovat ve Sněmovně, bude muset složit poslanecký slib. Nebude-li do 18. května, kdy je plánována schůze, svoláno mimořádné jednání komory, pak její první rozhodování bude ve sněmovních análech zaznamenáno až deset dní před volbami.

To nic nemění na tom, že plat 58 944 korun a náhrady ve výši 43 300 jí poběží ode dne, ke kterému Vlček podá rezignaci. Při skončení volebního období pak ještě získá odchodné ve výši jednoho svého platu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám