Hlavní obsah

Létající profesoři zřejmě dolétali, Senát schválil vznik registru

– Praha
Novinky, jas

Senát v rámci novely zákona o pedagogických pracovnících ve čtvrtek schválil uzákonění registru vysokoškolských profesorů a docentů. Ten má vyjasnit, na kterých školách dotyční pedagogové vyučují, a dát akreditační komisi přehled o zajištění kvality výuky. Normu dostane k podpisu prezident.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně školství Miroslava Kopicová

Článek

Doposud byla běžná praxe, že profesoři vyučovali na několika školách, ale jejich jednotlivé úvazky byly natolik malé, že nemohly stačit ke korektnímu zajištění výuky. Školy je tak někdy používaly především jako garanty zaštiťující obor pro akreditační komisi.

Ta si nyní bude moci na základě registru ověřit skutečný úvazek dotyčného pedagoga a posoudit, zda je adekvátní a dostatečný.

Ministryně školství Miroslava Kopicová zdůraznila, že nyní se vysoké školy „přizpůsobují studentům“ a naznačila, že právě přemíra vysokých škol a toto přizpůsobování má na kvalitu školství devastující vliv.

Původně chtěli zákonodárci řešit problém létajících profesorů novelou zákona o vysokých školách. Vzhledem k tomu, že by nebylo možné schválit ji do voleb, rozhodli se využít taktiku přílepku k zákonu o pedagogických pracovnících.

Ta by měla dále umožnit učitelům základních a středních škol připravovat se na vyučování se souhlasem ředitele částečně doma. Učitelé by tam mohli například opravovat písemky. Novela řeší i odměňování přesčasů. Právě o ně se senátoři v debatě před hlasováním přeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám