Hlavní obsah

John: Spoluprací s ČSSD se ušpinit nechceme

– Praha
Právo, Jan Rovenský

Šéf strany Věci veřejné Radek John v rozhovoru pro Právo zcela vyloučil možnost povolební spolupráce se sociálními demokraty, byť je to v současnosti jedna z mála možností, jak sestavit kabinet. Podle něj šíří ČSSD nenávist vůči jeho straně a nehorázné lži, které by mohly mít i soudní dohru. "Spoluprací s takovými lidmi se neušpiníme," zdůraznil John. Nakonec vyloučil spolupráci s kýmkoli na koaliční úrovni.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek John

Článek

Poslední průzkum Factum Invenio přisoudil ČSSD, KDU-ČSL a Věcem veřejným (VV) celkem už 94 mandátů. Uvažovaly by VV o takové koalici?

ČSSD vůči nám spustila špinavou kampaň, ve které se dopustila řady lživých výroků. O mně soc. dem. řekla tak nehorázné lži, že jsou na žalobu. Tak o jaké koalici bychom mohli mluvit? ČSSD kope kolem sebe a šíří nenávist, a pak nemůže případně uvažovat o nějaké koalici s lidmi, o nichž lhala.

Takže spolupráci vylučujete?

Samozřejmě. Když se chovají, jak se chovají, tak se spoluprací s takovými lidmi neušpiníme.

Soc. dem. má pět podmínek pro koaliční spolupráci, kam patří boj proti korupci, zadlužování, vyplacení mimořádného důchodu pro proplácení nemocenské v prvních třech dnech a zrušení poplatků. Jak se k těmto požadavkům stavíte?

Naše pozice je, že chceme získat přes deset procent, tedy dvacet mandátů. A my dáme dvacet mandátů pro každý dobrý nápad, který sníží korupci a zadlužování, jenž zvýší spravedlnost této země a prospěje jí. Je nám jedno, odkud návrh vzejde. Rozhodně bychom nešli do žádné koalice, ale rádi prohlasujeme protikorupční zákony. Takže pro dobré věci lze od nás očekávat, že zdvihneme ruku a zprůchodníme parlament, ať je navrhne kdokoli.

Ale rozhodně od nás nemohou čekat, že bychom hlasovali pro zrušení regulačních poplatků bez zdravotní reformy. Jejich verze zrušení poplatků nám přijde populistická, ničí české zdravotnictví. Toto není rozumný návrh, který bychom podpořili.

Co si myslíte třeba o mimořádném důchodu?

To je volební populismus, korumpování jedné skupiny voličů na úkor ostatních, které vede k zadlužování. To je přesně ten návrh, který nás dostává na řeckou cestu, takže bychom ho rozhodně nepodpořili.

Mají VV požadavky, ze kterých by neslevily?

Říkáme, odstraňte politické dinosaury. Je tu spousta lidí, kteří se zdiskreditovali v průběhu vlády, což je případ ODS, která udělala jen kosmetickou změnu. Dokud ti lidé tam zůstávají, tak nemohou počítat, že bychom se ušpinili koaliční spoluprací. Ty strany by se musely reformovat, protože nechceme ztratit pověst, kterou máme – nebyli jsme u žádných úplatků, žádné gripeny, žádné pandury, žádné skandály.

Takže jste vlastně vyloučil jakoukoli účast na vládě.

Chceme se chovat zodpovědně vůči státu a voličům a opravdu podpoříme dobré návrhy, které zlepší situaci v republice. Ale nutně netoužíme po vládě, což byla chyba malých stran, které kvůli ministerským křeslům obětovaly svůj program. Pro nás je klíčové snížit korupci, zastavit zadlužování a provést důchodovou a zdravotnickou reformu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám