Hlavní obsah

ČSSD vyzvala Nečase, aby objasnil odměňování svých spolupracovníků

Právo, rsk
Praha

ČSSD ve čtvrtek adresovala volebnímu lídrovi ODS a exministru práce a sociálních věcí Petru Nečasovi, jeho nynějšímu nástupci Petrovi Šimerkovi a šéfovi resortu obrany Martinu Bartákovi výzvu, aby se všichni tři vyjádřili ke spekulacím o nadstandardním odměňování Nečasovy někdejší šéfky kanceláře Jany Nagyové a exmluvčího Jiřího Sezemského.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jeroným Tejc (ČSSD)

Článek

„Nečas teď má příležitost ukázat, jak to s otevřeností myslí, a zda je pokryteckým politikem, který jinak přikazuje voličům a jinak svým nejbližším lidem,“ prohlásil místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Dodal, že by se Barták a Nečas měli vyjádřit ke spekulacím, že Nagyovou a Sezemského ihned po odchodu z ministerstva práce a sociálních věcí zaměstnal resort obrany jako poradce, jakou dostávají mzdu a za co. Podle Tejce zůstává otázkou, zda nejde o zneužití ministerstva obrany, vzhledem k tomu, že Nagyová a Sezemský nadále spolupracují s Nečasem.

V médiích se objevila informace o tom, že za osm měsíců si díky dvojímu zvýšení platové třídy a následnému odstupnému a odměnám Nagyová, která nyní pracuje jako Nečasova poslanecká asistentka, přišla na 1,4 miliónu za osm měsíců.

„Pokud by Nagyové bylo vypláceno devětkrát více, než činí průměrná mzda učitele, tak by to bylo skandální a Nečas by měl opustit veřejný život,“ uvedl Tejc.

Barták ve čtvrtek Právu potvrdil, že Nagyová a Sezemský u něj na resortu pracují. „Přijde mi to nedůstojné a hloupé. U nás mají naprosto standardní podmínky,“ uvedl. Podle něj by bylo vhodné, aby byly recipročně zveřejněny podmínky zaměstnání u poradců a zaměstnanců nominovaných soc. dem.

Program ODS jako Opencard

Představitelé ČSSD se ve čtvrtek také vyjádřili k volebnímu programu ODS. Podle šéfa soc. dem. Jiřího Paroubka a prvního místopředsedy Bohuslava Sobotky se občanští demokraté tváří, že v zemi tři roky nebyli u moci.

„Co je populističtějšího, než-li nesplnit nic ze svého programu? To se beze zbytku povedlo ODS s jejich Smlouvou s voliči,“ uvedl Paroubek.

Výroky o státním bankrotu jsou nevěrohodné, protože vláda expremiéra Mirka Topolánka zvýšila deficit o 286 miliard a 680 miliard korun stály náklady transformace během první a druhé vlády ODS v 90. letech, doplnil šéf soc. dem.

„Každý, kdo sleduje dění ve Sněmovně, sledoval vládu ODS a hlasování jejích senátorů, tak jasně vidí propastný rozdíl mezi tím, co strana říká lidem pro to, aby se jim zalíbila před volbami, a mezi tím, jakou politiku skutečně realizovala,“ dodal Sobotka.

Místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka zaujala slova o lenoších a povalečích, která padla na prezentaci programu ODS. „Uprostřed krize tady je velké množství lidí, kteří nemohou za to, že jsou bez práce,“ prohlásil. Podle Zaorálka ODS v roce 2006 také slibovala vytvoření stovek tisíc pracovních míst.

„Program ODS je taková Opencard pro celou ČR. Slibuje lidem mnoho, výsledkem ale budou výhody pro několik vyvolených,“ podotkl Zaorálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám