Hlavní obsah

Havla jsme nepozvali, protože byl při plánování nemocný, vysvětlil Hrad

Novinky, jas
Praha

Pražský hrad v neděli osvětlil důvody, proč nebyl exprezident Václav Havel pozván na slavnostní oběd následující po podpisu odzbrojovací smlouvy mezi USA a Ruskem. Podle prezidentova mluvčího Radima Ochvata stála za nedorozuměním skutečnost, že Havel byl v době sestavování seznamu účastníků nemocen. Samotný podpis smlouvy sledovalo několik stovek osobností a novinářů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Havel

Článek

"Ve chvíli, kdy se dělala bezprostředně po oznámení summitu v Praze narychlo první sestava 30 hostů z české strany na slavnostní oběd, byl pan exprezident Havel nemocný. Do seznamu jsme ho tedy nezařadili," uvedl mluvčí prezidenta Václava Klause. Vysvětlil tak však jen důvod toho, proč se Havel nemohl zúčastnit oběda, nikoli podpisu smlouvy New START.

Havel v sobotu v České televizi uvedl, že za jeho nepozváním na ceremoniál podpisu smlouvy není iniciativa prezidenta Klause, ale spíš "nějakého snaživce" z jeho týmu. [celá zpráva]

"Pan Havel je váženým hostem Pražského hradu, nechyběl například na nedávné slavnostní večeři při příležitosti návštěvy prince Charlese v ČR," připomněl Ochvat.

Vedle Havla nebyli na Hrad pozváni ani zástupci Strany zelených. Předseda SZ Ondřej Liška se kvůli tomu dostal do sporu s tajemníkem prezidenta Ladislavem Jaklem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám