Hlavní obsah

Má metoda je nebezpečná a rychle se rozšířila, říká autor bumpingu

Novinky, Vladimír Michna

Zámečník Petr Salinger, který v Česku před lety vymyslel tzv. Salinger-Grydylovu metodu, tedy nedestruktivní otevírání zámků bez použití originálního klíče, řekl v rozhovoru pro Novinky.cz, že jde o nebezpečný mechanismus a dnes jej může použít kdokoli. V posledních letech se metoda označovaná též jako bumping neboli vyklepávání klíče rozšířila a mnohdy ji zneužívají také zloději.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Kdo je autorem tzv. bumpingu?

Říkám tomu SG metoda, tedy Salinger-Grydilova metoda. Autorem jsem já. Před lety na to přišel jeden Američan s visacími zámky. Nikdo to ale neodvodil pro použití na ostatní zámky. Já tuto metodu původně vůbec neznal, doslechl jsem se o ní až později.

Jak jste k této SG metodě přišel?

To vás prostě napadne, když se něčemu věnujete. To je, jako když vaříte, taky vás napadne nový recept.

Je tato metoda nebezpečná? Jak se jí nejlépe bránit?

Je to nebezpečné. Je nutno koupit si vložku, která je odolná této metodě. Některé zámky již udělali s opatřením proti tomu, ale stejně to lze i na ně použít. Jsou i zámky, které tomu odolají. Kotoučové zámky jsou vůči této metodě odolné. SG metoda je účinná na zámky s odpruženým stavítkovým systémem.

Zámečník Petr Salinger vytvořil také svůj speciální klíč, kterým podle něj lze otevřít jakékoliv auto. V klipu ukazuje, jak snadno lze otevřít například fabii.

Používají lupiči a zloději tuto metodu často?

Jezdím k vykradeným bytům i trezorům. Těžko ale vždy s jistotou říct, zda je tato metoda u konkrétní vloupačky použita. Ale často se používá pro otevírání čehokoli. Lidé často nechají dveře otevřené jen tak.

Co jste s metodou udělal? Někomu jste vynález prodal?

Ode mě si tu metodu koupilo asi 30 subjektů, včetně státních orgánů. Všichni podepsali smlouvy, že metodu nesmí poskytovat ostatním. Ale stejně se to rozšířilo. Hned poté se to začalo prodávat i v Německu a dnes je to běžná věc, kterou si můžete koupit na internetu. Prodávali jsme to od roku 2002.

Zbohatl jste na této vaší metodě?

Zbohatli na tom právě ti jiní, já ne. Ti, co to dovezli do Německa a USA. Takže se napakovali ostatní. Měl jsem z toho pár korun. Všichni ti chytráci potom kvůli penězům porušili smlouvy o neposkytování informací.

Obvinil vás již někdo, že mu kvůli vám vykradli byt?

Ostuda je spíš na výrobcích klíčů, kteří kašlou na bezpečnost, mně nemůže nikdo nic vyčítat. Já jen dělám svou práci a upozorňuji na nedostatky a konstrukční chyby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám