Hlavní obsah

Nečas vzkázal Paroubkovi, ať ho neúkoluje a stará se o sebe

• Aktualizováno
Novinky, jas, rsk

Novopečený lídr ODS Petr Nečas se v pátek pustil do slovních šarvátek s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Ten jej vyzval ke splnění pěti podmínek, aby se stal seriózním partnerem k jednání. Nečas jakékoliv úkolování ze strany Lidového domu odmítl a Paroubkovi vzkázal, nechť si sociální demokraté zametou před vlastním prahem.

Topolánek odstoupil z kandidátky do voleb, lídrem je NečasVideo: ČTK

 
Článek

ČSSD na tiskové konferenci oznámila, že nový volební lídr ODS musí neprodleně splnit pět kroků, aby se stal seriózním politickým partnerem.

Nečas se prý musí omluvit českým občanům za tříleté vládnutí kabinetu někdejšího premiéra Mirka Topolánka a za přijetí reformního balíčku, odvolat z funkce volebního manažera ODS místopředsedu Ivana Langera, odvolat z pražské kandidátky primátora Pavla Béma, přestat lhát o hrozbě státního bankrotu a podepsat Memorandum o slušném vedení předvolební kampaně.

„Pokud Petr Nečas tyto kroky neučiní, potvrdí tak fakt, že je pouhou loutkou v rukách předsedy ODS Topolánka a jeho spolupracovníka Ivana Langera,“ prohlásil Paroubek.

Ať si ČSSD zamete před vlastním prahem

Nečas ČSSD vzkázal, ať si zamete před vlastním prahem a přestane jej úkolovat. Připomněl kontroverzní osobu volebního manažera ČSSD Jaroslava Tvrdíka a jeho působení na ministerstvu obrany či v ČSA i kauzu gripen.

K memorandu o slušné kampani dodal, že ČSSD za poslední čtyři roky porušila veškeré dohody a jako taková není důvěryhodná. Její kampaň je prý navíc na negativitě a agresi postavena.

Voliči od Nečase budou očekávat větší dynamiku a také to, aby vystupoval jako skutečný lídr.
politolog Jan Kubáček

I Nečas měl dělat "protilidové" kroky, tvrdí ČSSD

Na dotaz Práva, zda ČSSD nepřichází odstoupením Topolánka z boje o poslanecké křeslo o terč v kampani, lídr ČSSD odvětil, že se soc. dem. vymezuje vůči politice ODS jako takové.

„Hlavním terčem nejsou osoby, ty se mohou měnit, ale špatná politika ODS. Tam se naprosto nic nemění,“ řekl Paroubek. Podle něj není ODS schopna stavět programovou vizi, proto pojala svoji kampaň jako negativní. Ani Nečas prý není nový lídr.

„Je politikem dlouhodobě recyklovaným ODS. Je to člověk, který je spjat se všemi zásadními a sociálními a protilidovými kroky, které dělala Topolánkova vláda,“ prohlásil Paroubek. Zároveň připustil, že vlastně neočekává splnění podmínek.

Nečasovou výhodou je absence škraloupů z minulosti

Výměna volebního lídra dva měsíce před volbami by mohla občanským demokratů přinést plusové body a procenta navíc. Výhodou Petra Nečase je podle politologa Jana Kubáčka jeho konzervativnost i absence škraloupů z minulosti. Musí však vystupovat jako skutečný lídr.

"Po všech kauzách, přešlapech a neopatrných výrocích je to pro ODS šance, jak získat procenta navíc," míní politolog.

Nečas je veřejností chápán jako konzervativní politik, jehož devizou může být skutečnost, že se v politice pohybuje dlouhodobě a jako odborník na sociální oblast může toto téma předložit i veřejnosti.

"Voliči však od něj budou očekávat větší dynamiku a také to, aby vystupoval jako skutečný lídr," doplnil Kubáček.

Stávající situace, kdy předsedou strany je Mirek Topolánek a volebním lídrem Nečas, je podle Kubáčka neudržitelná. Patrně půjde o postupné předávání moci a také o to, aby Topolánek odešel se vztyčenou hlavou," míní politolog.

Důležitá v této souvislosti bude i tolerance ze strany místopředsedů a dohoda na překlenovací formě předávání moci. "Nejspíše půjde o záležitost dnů, maximálně týdnů," uvedl Kubáček.

Důkaz hlubší krize i šance

Podle vyjádření předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody v ČT je změna lídra důkazem hlubší krize strany.

Jako o "odvrácení superprůšvihu" hovoří o změně lídra ODS Věci veřejné. "Je to důležité z hlediska možnosti vytvoření povolební nekomunistické koalice; takové, která bude schopna zastavit zadlužování naší země," uvedl předseda VV Radek John.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám