Hlavní obsah

Nemocnice zneužívají práci mladých doktorů, ti tak berou méně než 15 stovek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři po šesti letech studia na vysoké škole berou neúměrně nízké mzdy. Suma sumárum 1415 korun čistého. Důvod? Jsou placeni jen za desetinový úvazek. Ve skutečnosti ale pracují naplno. Velkým nemocnicím, které zneužívají práce mladých doktorů, hrozí vysoké pokuty.

Článek

"Ve smlouvě bylo napsáno úvazek 0,1, že budu pracovat čtyři hodiny týdně, ale samozřejmě jsem tam byl každý den," uvedl pro televizi Prima mladý lékař, který si nepřál zveřejnit své jméno.

To znamená deset až dvanáct hodin denně. S takovou mzdou se pochopitelně nedá normálně vyžít. "Bydleli jsme u rodičů, žili jako chudáci, s tím, že se situace změní. Což se příliš nezměnila," pokračoval lékař.

Podobně jsou na tom u nás stovky doktorů. Bojí se ale mluvit. Jsou závislí na tom, aby jim nemocnice potvrdily, že pracovali na plný úvazek, jinak by jim byly roky dřiny ve škole k ničemu.

"Pokud to nemocnice odmítne, tak se mu čtyřletá praxe smrskne do čtyř měsíců a jeho by to obrovským způsobem poškodilo. A právě této závislosti nemocnice zneužívají," uvedl Milan Kubek, šéf Lékařské komory.

Nemocnicím hrozí pokuty

Případy se už zabývá i inspekce ministerstva práce a sociálních věcí. "Je to samozřejmě hrubé porušení právních předpisů, a pokud se prokáže, tak je sankcionovatelné poměrně vysokou pokutou v řádu statisíců. Čtyři sta, pět set tisíc," řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka.

Právník nevládní organizace Irudieum Remedium Matěj Dvořák také počítá s trestem. "Hrozí mu taktéž žaloba ze strany jednotlivých zaměstnanců, kteří budou žalovat ušlou mzdu za práci přesčas."

Nemocnice se brání. K žádnému porušování zákona prý nedochází. "Nemocnice Na Bulovce potvrzuje výši úvazku takovou, jaká opravdu je," uvedl mluvčí nemocnice Jakub Hofmann.

Nejvíc by doktorům pomohla plánovaná změna vyhlášky. Například by umožnila to, aby příspěvky na výuku mladých doktorů dostávali přímo doktoři, a ne nemocnice, jak je tomu nyní.

Reklama

Výběr článků

Načítám