Hlavní obsah

Do Topolánka se nepustil Přemysl, ale Bohuslav Sobotka

Právo, Novinky, luk, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Několik hodin to v úterý v podvečer vypadalo, že se spor mezi stranickým předsedou ODS Mirkem Topolánkem a šéfem Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS) ještě o něco vyostřil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS)

Článek

Po téměř dvanáctihodinovém jednání grémia, po němž se Topolánek rozhodl zůstat v čele strany, se v médiích objevily další ostré výtky ze Sobotkovy strany. ODS podle něj ztrácí poslední zbytky věrohodnosti a přihlásila se k Topolánkovu stylu urážek, nefér útoků a rozdělování společnosti.

Později se však ukázalo, že šlo o slova Sobotkova jmenovce Bohuslava, tedy prvního místopředsedy sociální demokracie, která omylem zaměnila ČTK.

Přemysl Sobotka v pondělí večer zvedl telefon pouze jedinému médiu, a to Právu. Jak řekl, v šest hodin odpoledne si vypnul mobil, aby si promyslel další kroky.

„S žádným novinářem jsem skutečně vůbec nekomunikoval,“ sdělil předseda Senátu Právu. Zarazilo ho prý, když slyšel zmíněné výroky se svým jménem, protože kolegy na grémiu ujistil, že během úterka nebude do médií nic říkat.

„Za všemi svými výroky si stojím, ale tohle jsem fakt neřekl,“ dodal Sobotka. Ve středu se Sobotka k práci médií vrátil a uvedl, že od nich očekává omluvu. Zdůraznil také, že mezi ním a jeho jmenovcem z ČSSD, kterého označil za "jeden z objevů populisty Jiřího Paroubka",  je mnoho rozdílů. Mimo jiné v životních zkušenostech.

Topolánek musí vyhrát, cokoliv jiného je neúspěch

Ve středu zdůraznil, že Topolánkovo rozhodnutí zůstat v čele ODS bere jako převzetí osobní odpovědnosti a cokoliv krom volebního vítězství bude chápat jako prohru.

Sobotka také řekl, že o situaci bude nepochybně jednat i  výkonná rada. Na grémiu se prý hovořilo i o možných Topolánkových nástupcích, konkrétní jména však Sobotka neuvedl.

Přemysl Sobotka vyzval Mirka Topolánka k odchoduVideo: Milan Malíček, Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám