Hlavní obsah

Kvůli chybě poslanců přišli studenti o stipendia

Tisíce studentů soukromých vysokých škol doplácejí na obstrukce poslanců. Ti je totiž svou chybou při schvalování zákona o vysokých školách připravili o ubytovací stipendia. Zákonodárci sice slíbili, že to rychle napraví, jenže zatím se nic neděje. Studenti tak pořád nedostávají ani korunu a zřejmě ještě dlouho nebudou.

Článek

Díky legislativnímu zmetku, který vzešel z dílny Poslanecké sněmovny, už druhý semestr nedostává zhruba pět tisíc studentů takzvané ubytovací stipendium. To dělá měsíčně 650 korun. Za celý rok to jsou pro ně ale nepostradatelné peníze.

„Já se cítím diskriminovaný, že ty peníze nedostanu, je to pro mě velké mínus. Myslím si, že to je velká chyba v Poslanecké sněmovně,“ říká jeden ze studentů.

Jedno písmenko

Chyba se vloudila při schvalování zákona. Studenty připravilo o peníze jediné prohozené písmenko, kterého si nikdo nevšiml.

„Samozřejmě je to nepříjemná záležitost. V tuto chvíli je vyplácení příspěvku na stipendia de facto nezákonné,“ říká mluvčí ministerstva školství Tomáš Bouška.

Poslanci sice slibovali rychlou nápravu. Ale zatím u slibů zůstali. Na chybném zákonu už dávno mohla být záplata. Není. A to jen kvůli obstrukcím poslanců. „Dá se říct, že to mohlo být novelizováno dříve. Tu situaci teď komplikuje neusnášeníschopná politická situace nebo Sněmovna,“ říká Bouška.

I kdyby se poslanci teď začali najednou činit, studenti stejně v tomto akademickém roce peníze neuvidí. Za chybu jiných jim je zpětně nikdo nevyplatí. „Studenti zpětně na peníze nemají nemají nárok,“ upozorňuje Bouška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám