Hlavní obsah

Sněmovna schválila zákon, který ochraňuje zahrádkáře

– Praha

Sněmovna schválila zahrádkářský zákon. Upravuje podmínky vzniku, činnosti i zániku zahrádkářských osad. Nyní ho dostane k posouzení Senát. Zákon se snaží ochránit zahrádkáře a poskytnout jim alespoň minimální záruky pro jejich činnost, uvádějí jeho předkladatelé.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zákon definuje zahrádkářství jako veřejně prospěšnou činnost přispívající významnou měrou k ochraně přírody, životního prostředí a podpoře zdravého životního stylu.

Zákon odolal návrhu na zamítnutí, pro který hlasovaly ODS a KDU-ČSL. Komunisté a sociální demokraté naopak zákon svým hlasováním uhájili.

Pod materiálem je kromě sociálních demokratů a komunistů podepsán také předseda klubu zelených Přemysl Rabas. Bývalá vláda Mirka Topolánka s návrhem nesouhlasila.

Zákon kultivuje tělo, ducha i výchovu mládeže 

Podle předkladatelů poskytuje zahrádkáři tato činnost pracovní aktivitu na čerstvém vzduchu, tím přispívá k upevňování zdraví a zvyšování tělesné i psychické kondice. Přispívá ke kultivaci vztahu k přírodě, výchově mládeže a má i ekologické a sociální aspekty.

Zákon definuje například zahrádkářskou činnost, chatu či osadu. Stanovuje také podmínky pro zřizování zahrádkářských osad a pravidla pro jejich fungování. Upravuje i podmínky nájmu zahrádky.

Z loňského průzkumu agentury Median vyplynulo, že zahradě se ve volném čase věnuje čtvrtina Čechů. O zahradu a pěstování se více zajímají ženy a zahrádkaření jako hobby vnímají spíše starší lidé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám