Hlavní obsah

ON-LINE CHAT s předsedkyní Demokratické strany zelených Olgou Zubovou

Novinky, jim

Na otázky čtenářů Novinek v pátek odpovídala předsedkyně Demokratické strany zelených Olga Zubová. Poslankyně původně zvolená za Stranu zelených má za sebou složitý politický vývoj. V poslední době proslula zejména svým hlasem, který přispěl k pádu Topolánkovy vlády. ČSSD ji v loni obsadila na svoji kandidátku v Praze, ale nakonec ji vyškrtla, přesto s ní údajně hodlá nadále spolupracovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Olga Zubová

Článek

Zubová se nejprve ve své rodné Kutné Hoře stala členkou sociálních demokratů. Po neshodách však stranu opustila a vstoupila do Strany zelených. V zeleném dresu byla rovněž zvolena do Sněmovny za Středočeský kraj.

Zanedlouho však začala mít rozpory také s vedením. Tehdejší šéf strany Martin Bursík ji kritizoval za její neohlášenou neúčast při volbě prezidenta v roce 2008, čímž nepřímo přispěla ke zvolení Václava Klause, ačkoli SZ podporovala Jana Švejnara.

Od té doby podporovala některé kroky sociálních demokratů, zároveň začala veřejně kritizovat Bursíka. Vloni v březnu spory vyústily ve vyloučení Zubové ze strany a následné založení Demokratické strany zelených, v jejímž čele záhy Zubová stanula.

Ve stejném měsíci přispěla šéfka DSZ svým hlasem ke svržení vlády Mirka Topolánka uprostřed předsednictví Evropské unie. Vládě byla vyslovena nedůvěra nejnižším možným počtem 101 hlasů.

Ztráta mecenáše 

Před připravovanými říjnovými volbami, které se nakonec nekonaly, figurovala Zubová na pátém volitelném místě kandidátky pražské ČSSD, čímž vedení soc. dem. pobouřilo některé řadové členy, protože Zubová neprošla primárkami. Minulý týden byla z kandidátky odstraněna, ČSSD tak uvolnilo místo pro ministra vnitra Martina Pecinu. Podle vedení soc. dem. tím ale spolupráce s DSZ nekončí, Zubová již ohlásila, že by ráda do Senátu.

Založením DSZ získala Zubová na svou stranu důležitého partnera, mediálního magnáta Jaromíra soukupa, který předtím podporoval zelené. Zubové poskytl zdarma propagační plochy, díky tomu byla loni jednou z nejviditelnějších kandidátek v květnových eurovolbách. DSZ však nezískala přízeň ani procenta voličů.

Olga Zubová

Zubová se narodila 25. července roku 1959 v Kutné Hoře. Vystudovala Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor Český a Německý jazyk, v letech 1983 až 1990 pak vyučovala na Středním odborném učilišti stavebním v Kutné Hoře. Se svým manželem, malířem ruského původu Vladimírem Zubovem provozovala od roku 1990 do roku 2002 cestovní kancelář Hermes. Potom si manželé otevřeli soukromou galerii v Kutné Hoře. Zubov není své choti jen životním a podnikatelským partnerem, také její politické kroky často absolvoval v jejích šlépějích.

Soukup pomáhal Zubové i v podzimní kampani, v jejímž rámce vyslovovala jasné "ne“ americkému radaru a jasné "ano“ stavbě Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického. Po zrušení voleb přestal Soukup poslankyni podporovat s tím, že ho zklamala a že neviděl z její strany patřičnou aktivitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám