Hlavní obsah

Odvolání Béma z čela pražské ODS dávám velmi slušné šance, odhaduje Benda

Poslanec ODS Marek Benda, který jíž delší dobu kritizuje vedení pražské organizace, se hodlá na sněmu 15. dubna zasadit o změnu v čelních pozicích. Podle něj je třeba místní ODS zefektivnit, čemuž by mohlo napomoci sesazení kontroverzního starosty Prahy 5 Milana Jančíka a primátora Pavla Béma z vedoucích pozic. Na změny kandidátek však už zřejmě nebude vhodný čas, připustil Benda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marek Benda při jednání Sněmovny

Článek

"Pokládám za vysoce pravděpodobné, že budu na sněmu iniciovat změnu ve vedení pražské ODS. Jasně jsem řekl, že pan Jančík, a nejsem si jist, zda už i osoba pana Béma, nejsou osobami, které škodí pražské ODS a odebírají nám hlasy. Chci, abychom se o vedení pražské ODS bavili. Prosazení svých myšlenek dávám velmi slušné šance,“ prohlásil Benda, který nyní figuruje na nevolitelném 18. místě pražské kandidátky, v rozhovoru pro Radio Česko.

Doufá, že během dubnového regionálního sněmu, po němž volala třetina pražských organizací, se nebude na veřejnosti "dramaticky propírat špinavé prádlo“. Změny ve vedení by však pražskou ODS mohly podle Bendy zefektivnit.

Primátor se přitom stavěl zásadně proti svolání regionálního sněmu, proslýchalo se totiž, že uvnitř strany sílí hlasy volající po jeho vyškrtnutí z kandidátky.

"Zájmem Pavla Béma nepochybně bylo, aby se sněm svolal až na dobu, kdy už nebude možné sáhnout ke změně kandidátek. V době konání sněmu budou kandidátky dávno odevzdány a měnit se už nedají,“ řekl k tomu poslanec s tím, že chystané změny by přece jen mohly vrátit straně důvěryhodnost.

Podle Bendy je totiž Bém a zbytek vedení zodpovědný za masové ztráty hlasů a velmi negativní postoj k pražské ODS. „Teď nám výsledky nezaručují ani deset mandátů, což byl nejhorší výsledek, jaký kdy ODS v Praze měla,“ doplnil Benda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám