Hlavní obsah

Klaus hostil kambodžského krále, mluvili spolu česky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek hostil na Hradě se svou chotí kambodžského krále Norodoma Sihamoniho, který přijel do České republiky na soukromou návštěvu. Klaus s monarchou, se kterým mohl komunikovat česky, poobědval a uspořádal pro něj vystoupení dětského sboru Zvoneček. Ten si nenechal ujít ani premiér Jan Fischer s manželkou, ministryně školství Miroslava Kopicová, tanečník Vlastimil Harapes a dalších třicet hostů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus s kambodžským králem Norodomem Sihamonim a manželkou Livií.

Článek

Po slavnostním obědě zazpívaly děti státníkům celkem čtyři písně, mezi nimiž nechyběla oblíbená lidová píseň prvního prezidenta ČSR Tomaše Garrigua Masaryka Ach synku, synku. Tu si Sihamoni i jeho hostitelé s dětmi pobrukovali.

Král byl představením viditelně nadšen, s dětmi a prezidentským párem se vyfotografoval. Z Hradu si pak odnesl malý zvoneček, který mu děti věnovaly jako symbol svého pěveckého sboru. Před obědem a koncertem se Norodom Sihamoni s Klausem setkal dvacet minut také soukromě.

Klaus a král se setkali již před čtyřmi lety. Oba tehdy vyzvali k rozvoji česko-kambodžských vztahů na všech úrovních. Tehdy král před novináři mluvil perfektní češtinou, v níž byl jen nepatrný cizokrajný přízvuk. Neskrýval také dojetí ze svého pobytu.

Šestapadesátiletý monarcha je nyní v Česku od neděle, zůstat by měl zhruba týden. Českou kulturu si oblíbil v dětství a dospívání, kdy zde v letech 1962 až 1975 studoval.

Krále ve čtvrtek ještě čeká návštěva baletní školičky Národního divadla, kterou v dětství absolvoval. V pátek pak Sihamoni převezme čestný doktorát na Akademii múzických umění (AMU), kterou vystudoval.

Na žádost rodičů o zprostředkování tanečního vzdělání pro malého prince totiž tehdy kladně odpovědělo pouze československé velvyslanectví v Paříži. Přijel sem jako devítiletý. V Praze chodil do základní školy s rozšířeným jazykovým vyučováním v Ostrovní ulici a vystudoval tu i konzervatoř a balet na AMU.

Při své poslední návštěvě v roce 2006 dostal kambodžský král čestné občanství Prahy. Stal se prvním králem, který je držitelem titulu udíleného městem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám