Hlavní obsah

Do Česka přilétají z jihu první ptáci

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro klepe na dveře, přestože počasí tomu neodpovídá. Ornitologové již do Česka zaznamenali přílet několika ptačích druhů z teplých krajin. Jako každoročně jsou prvními navrátilci skřivani polní.

Článek

„Následují je hejnka špačků a několik konipasů bílých a horských. Jejich nízký počet ale zatím svědčí o tom, že u nás ještě vládne zima, a tak se k nám zmíněné druhy zatím nehrnou,“ řekl Právu v neděli místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Na podmáčených polích se podle něj v těchto dnech už také objevují první bahňáci - čejky chocholaté. „Pokud dojde v brzké době k předpovídanému oteplení, tah ptáků se výrazně urychlí. Očekáváme, že se objeví i hejnka holubů hřivnáčů, rehci domácí, drozdi zpěvní a bramborníčci,“ poznamenal ornitolog.

O tom, že zima nenávratně ustupuje na sever, svědčí podle něj i odlétající hejna u nás zimujících havranů polních a kavek. Občas je možné zahlédnout vysoko na obloze letící husy polní a běločelé, které se vrací na svá severská hnízdiště. Naopak k nám přilétají ze zimovišť husy velké, poláci chocholatí a velcí a racci chechtaví.

Ornitologové však připomínají, že zima ještě neskončila, a proto není důvod přestat s přikrmováním ptáků na krmítkách. „Je ale nejvyšší čas vyčistit ptačí budky v zahradách, pokud jste to nestihli udělat v zimě. V nejbližších dnech si totiž začnou naši ptáci hledat nejvhodnější místa k hnízdění,“ dodal Šafránek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám