Hlavní obsah

Topolánek: Che Guevara Paroubek uvrhne zemi do hlubší krize

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slova předsedy ČSSD Jiřího Paroubka o hlubší regulaci trhu očividně pobouřila jeho úhlavního rivala, šéfa ODS Mirka Topolánka. Ten, když komentoval Paroubkův čtvrteční projev, nešetřil silnými výrazy a s ironií jej označil za "našeho českého Che Guevaru". Podle Topolánka povede Paroubkova reforma k prohloubení krizové situace v hospodářství, které má právě šanci na oživení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mirek Topolánek a Jiří Paroubek ve studiu České televize

Článek

"Musím se vyjádřit k tomu, s čím dnes vystoupil náš český Che Guevara Jiří Paroubek,“ přirovnal ve čtvrtek šéfa soc. dem. k radikálnímu vůdci komunistické revoluce v latinské Americe Topolánek. "Je to typická politická korupce a podvod na voličích. Ohrožení zaměstnavatelů může vyvolat jen další nárůst nezaměstnanosti a pád ekonomiky do ještě větší krize,“ řekl důrazně šéf občanských demokratů.

Celý návrh na utužení regulace trhu je podle Topolánka v rozporu s názory uznávaných českých i světových ekonomů a připomíná komunistické znárodňování. Je podle něj také vydíráním podnikatelů, které využíval komunistický režim a další totalitní systémy.

"Dnešní návrh Paroubkových regulací nápadně připomíná totalitní praktiky, kdy se otevírá možnost vydírat velké firmy, zastrašovat je snižováním cen a požadovat 'desátky'. Dohled nad firmami by navíc v případě vítězství jistě držel Jiří Paroubek sám a ovládal by je prostřednictvím svých Tvrdíků a oranžových rozkazů," předvídá Topolánek.

Vítězný únor?

"Centrální plánování a nekompetentní politické tlaky na podniky je návrat k ekonomickým principům totalitních režimů. Ceny sníží konkurence, nikoli regulace,“ prohlásil Topolánek v emotivním projevu s tím, že Paroubek mohl s podobným návrhem vystoupit také třeba 25. února roku 1948.

Topolánek předpověděl, že další omezování podnikání v režii soc. dem. povede k odlivu firem z České republiky. "Mnoho podnikatelů už teď odsud utíká,“ podotkl. Podobně škodlivý je podle něj i záměr ČSSD zvýšit daně a odvody pojistného.

Sociální demokraté by rádi obnovili státem zaštítěnou regulaci cen. Měla by se týkat například energetiky, plynárenství, vodárenství, telekomunikace nebo bankovnictví. Strana by také chtěla prostřednictvím připravovaného zákona o státních podnicích využít zisky těchto státem ovládaných firem pro státní rozpočet. [celá zpráva]

Velkým firmám ztráta miliard neuškodí, opáčil Paroubek

Paroubek pak v reakci odmítl Topolánkovy argumenty o ztrátě pracovních míst jako "naprostý nesmysl“.

"Velkým firmám jistě neuškodí, když jejich zisky - kvůli přísnějšímu dohledu státu na ceny - poklesnou z několika desítek miliard o několik málo miliard, a na druhé straně se tím uleví českým domácnostem a menším a středním firmám, kterým drahé vstupy snižují konkurenceschopnost,“ míní šéf soc. dem.

Upomínky na znárodňování jsou podle něj "směšné“, jelikož "ČSSD hovoří o důsledné kontrole cen, jaká je běžná ve většině států EU, a je trestuhodné, že ODS za dobu své vlády na kontrolní funkce státu zcela rezignovala“.

Strana se ústy Paroubka údajně snaží jen napravit důsledky vlády ODS. "Místo nadávek a pohrdání lidmi bych od ODS spíše očekával tichou podporu a omluvu občanům, kam až nechala ceny všech důležitých každoměsíčních komodit vystoupat,“ uzavřel Paroubek svou tiskovou zprávu.

Reklama

Výběr článků

Načítám