Hlavní obsah

Nechceme politické prostituty, vzkázali demonstranti novému šéfovi ÚSTR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Asi dvacet zaměstnanců Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) ve čtvrtek demonstrovalo proti svému novému řediteli Jiřímu Pernesovi. Nelíbí se jim totiž, že by ústav, který má zkoumat éru komunismu, měl vést někdo, kdo studoval jeho ideologii. Vedle toho se domnívají, že by šéf instituce měl být nestranný, což je údajně v rozporu s jeho aktivitami pro historickou komisi ČSSD.

Foto: Stanislav Zbyněk , ČTK

Demonstrující zaměstnanci ÚSTR vyčítají svému šéfovi Jiřímu Pernesovi "politickou prostituci"

Článek

Přítomní na happeningu uvedli, že Pernesovo studium na Večerní univerzitě marxismu-leninismu (VUML) považují za velmi znepokojující. Zároveň jim vadí, že nový ředitel při výběrovém řízení školu zamlčel. V prohlášení současně uvedli, že Pernes na jedné straně přichází s koncepcí "depolitizace ústavu", a na druhé straně se angažoval v historické komisi ČSSD. Označili to za účelové, rozporuplné a nebezpečné.

"Nesouhlasíme s tím, že má být pan Jiří Pernes jmenován ředitelem ÚSTR, protože se domníváme, že jeho odborná činnost, jeho vystupování v současné době v médiích neodpovídá profilu člověku, který by měl tento post zastávat," řekla jedna z aktivistek Iniciativy neUSTRčených Neela Winkelmannová-Heyrovská.

Akci přítomní pojali částečně jako recesi. Nazvali ji "happeningový návrh na řešení vstupní dopravně-společenské situace", jak uvedli v pozvánce chartista Kamil Miroslav Černý, Winkelmannová-Heyrovská a Mirek Vodrážka. Před budovou rozvinuli dva transparenty a přinesli dvě značky, které signalizovaly zákaz "politickým prostitutům". Uvedli, že tím připomněli Pernesova slova o tom, že každý musel za komunismu "nějakým způsobem prostituovat".

Vodrážka ČTK řekl, že vedle Pernese chtěli upozornit také na to, že "ve společnosti existuje stále silná ideologicky motivovaná snaha různých skupin a jednotlivců 'ustrkovat' historii a dějiny". Winkelmannová-Heyrovská uvedla, že dosluhující ředitel Pavel Žáček je pro ni přijatelnější. "Bezesporu pan Žáček má větší kvalifikaci a větší podle mě i předpoklady odborné a profesní," podotkla.

Pernes v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že Žáčkovi nabídne, aby v ústavu na jiné pozici pokračoval. Má pro něj připraveny přinejmenším dvě pracovní nabídky.

Pernese zvolila šéfem instituce 17. února rada ústavu, přestože se kvůli novým informacím o minulosti Pernese, který byl údajně i kandidátem na spolupráci StB, ozvaly hlasy na zopakování konkurzu, rada odmítla nový vyhlásit.

Reklama

Výběr článků

Načítám