Hlavní obsah

Pecina povede pražskou kandidátku ČSSD, Fischer mu bránit nebude

Právo, Novinky, rsk, jas
Praha
Aktualizováno

Ministr vnitra úřednické vlády Martin Pecina povede pražskou kandidátku spolu s šéfem pražské ČSSD Petrem Hulinským. Pražská organizace ve čtvrtek schválila doporučit celostátnímu vedení strany Pecinu za lídra. O jeho kandidatuře za sociální demokracii se již delší dobu spekulovalo. Šéf ODS Mirek Topolánek vyzval Pecinu k odstoupení z vlády. Premiér Jan Fischer ohlásil, že ho kvůli tomu neodvolá, nicméně ho hodlá kontrolovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina

Článek

Podle Hulinského schválil krajský výbor pražské ČSSD kandidaturu Peciny z prvního místa jednohlasně. Z kandidátky kvůli tomu vypadla šéfka DSZ Olga Zubová, za níž dříve stál silný sponzor, mediální magnát Jaromír Soukup. Při rozhodování o vyškrtnutí Olgy Zubové (DSZ) se jeden člen výboru zdržel hlasování.

O tom, že chce ČSSD na pražskou kandidátku umístit ministra vnitra z populární úřednické vlády Jana Fischera, jako první informovalo Právo již 20. ledna. [celá zpráva]

Pecinu jako lídra pražské kandidátky by mělo zítra definitivně potvrdit  předsednictvo ČSSD. Pecina Právu svou účast na jednání potvrdil.

Fischer k tomu podle ČTK uvedl, že Pecinovi v kandidatuře do květnových parlamentních voleb bránit nebude a neodvolá jej. Dbát ale hodlá, aby Pecina či případní další kandidující ministři své vládní funkce vykonávali apoliticky, neutrálně a mimo volební kampaň. Vstup ministra úřednické vlády do volební kampaně podle premiéra jeho kabinet neposiluje.

Paroubek kandidaturu dříve popíral

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ještě koncem února na dotaz, zda může potvrdit změny na kandidátkách, odpověděl, že o tom nic neví.

"Když bychom něco chtěli dělat, tak bychom to asi udělali dřív, protože 13. března máme programovou konferenci. Je to úplný blábol,“ řekl tehdy Právu Paroubek. [celá zpráva]

Měl by okamžitě podat demisi. Nikdo nestojí o rudého komisaře na vnitru před volbami
Šéf ODS Mirek Topolánek k Pecinově kandidatuře

Pražský Krajský výkonný výbor soc. dem. nemůže o Pecinově kandidatuře rozhodnout, jelikož má jen poradní hlas, sdělil Právu Hulinský. Podle něj je však zřejmé, že v případě, že někdo nový přijde na kandidátku, musí ze seznamu někdo vypadnout.

Se Zubovou bude Paroubek ještě jednat

Tím je Olga Zubová. "Pakliže by měl být na kandidátku zařazen ministr vnitra Martin Pecina, velmi pravděpodobně odejde Olga Zubová. To je podobný princip, jako když Zubová nahradila Petra Ibla, nebo když se nyní Michal Hašek dohodl se Zbyškem Kassaiem, že místo něj bude kandidovat na 11. místě v Jihomoravském kraji,“ podotkl ještě před jednáním výboru Hulinský.

Paroubek po jednání výboru prohlásil, že o další spolupráci se Zubovou, která mu pomohla svrhnout Topolánkovu vládu, a její Demokratickou stranou zelených bude ještě jednat. Zubová ve čtvrtek nezvedala telefon a neodpovídala na SMS zprávy.

Ještě před neuskutečněnými říjnovými volbami figurovala Zubová na volitelném místě. Její kampaň podporovala stavbu Kaplického blobu a mířila proti radaru. Její mecenáš Soukup však program strany uznal za prázdný a od podpory Zubové ustoupil.

Topolánek vyzval Pecinu k odstoupení

Šéf ODS Mirek Topolánek bezprostředně poté vyzval ministra Pecinu k odstoupení z vlády, vstoupí-li na kandidátku ČSSD.

"Měl by okamžitě podat demisi. Nikdo nestojí o rudého komisaře na vnitru před volbami," napsal ČTK Topolánek v SMS zprávě.

Na tiskové konferenci se pak Topolánek pustil zejména do vedení ČSSD. Podle něj bylo při sestavování vlády "jasně deklarováno“, že žádný z ministrů nebude kandidovat ve volbách.

O žádné dohodě nevím, řekl Pecina

"Dohoda a smlouva je pro mě zákon. Já z Peciny nemám strach, fascinuje mě jen, jak si sociální demokraté vykládají pojmy smlouva a dohoda,“ řekl Topolánek a dodal, že veškeré další ministrovy kroky je třeba chápat jako součást volební kampaně.

Pecina pak v ČT odmítl existenci jakékoli podobné dohody, byť ústní. "A  neví o ní ani pan premiér. Vyjádření pana Topolánka považuji za výstřel do tmy," prohlásil Pecina.

"To, že mě Topolánek vyzývá k odstoupení, mě zas tolik nepřekvapuje, protože to dělá minimálně jednou za 14 dní už tři čtvrtě roku a už jsem si na to zvykl. Takže mě to nechává zcela chladným," reagoval na Topolánkovu výzvu Pecina.

ODS se Peciny bojí, tvrdí Paroubek

Paroubek na Topolánkovu výzvu zareagoval s tím, že "chápe obavy ODS z protikorupčního tažení ministra Peciny".

"Nyní, dva měsíce před volbami, si berou jeho kandidaturu za ČSSD jako záminku k tomu, aby zabránili realizaci jeho protikorupčního balíčku," dodal Paroubek. Připomněl též, že za ODS bude kandidovat několik nynějších náměstků. "Káží vodu a pijí víno", řekl na adresu Topolánka a místopředsedy ODS Ivana Langera.

Vedle kandidatury ministra vnitra Peciny se hovoří také o možné kandidatuře ministra zahraničí Jana Kohouta v Plzeňském kraji.

Podle zdroje Práva by se dosavadní vrchní diplomat mohl v případě vítězství ČSSD ve volbách stát ministrem pro evropské záležitosti. Pecina by měl i nadále vést resort vnitra.

Z dalších známých tváří chce strana do nejvyšších pater politiky vytáhnout i nynějšího jihomoravského hejtmana Michala Haška.

Reklama

Výběr článků

Načítám