Hlavní obsah

Zeman se přirovnal k vyřazené tramvaji

Právo, Jiří Ovčáček
Praha
Aktualizováno

Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) pořádá o víkendu ustavující sjezd. V sobotu byl podle očekávání předsedou zvolen expremiér Miloš Zeman. Ten na sjezdu vyjádřil přesvědčení, že se jeho nový politický subjekt dostane v květnových volbách do Sněmovny. Sám sebe v bonmotu přirovnal k vyřazené tramvaji.

Zeman byl zvolen předsedou Strany práv občanůVideo: ČTK

 
Článek

Zeman v bonmotu vyprávěl příběh o lidech, kteří bydleli v pražských Záběhlicích ve vyřazené tramvaji. V roce 1951 ale tato vyřazená tramvaj opět vyjela na trať. „Připadám si tak trochu jako vyřazená tramvaj ze Záběhlic,“ uvedl na svůj účet Zeman. Vedle záběhlické tramvaje ale podle něj „vyjedou na trať i mladší, energičtější vozy“.

Pro byli všichni kromě Zemana

Pro Zemana hlasovalo 245 delegátů, proti jeden. Dalších 23 z celkového počtu 269 odevzdaných lístků bylo neplatných. Hlas proti byl sám Zeman, přiznal se k tomu po volbě.

„Vážení přátelé, dovolte mi abych vám poděkoval, od jisté doby neříkám upřímně, ale srdečně poděkoval za důvěru,“ řekl Zeman po zvolení předsedou SPOZ. „Nemohu vám slíbit nic jiného než dřinu a pot. Neslibuji vám ani slzy ani krev, protože nic takového nepotřebujeme. Ale potřebujeme práci, práci všech členů,“ sdělil.

Doufá, že jeho jméno z názvu strany brzy zmizí. Přiznal, že to u něj zpočátku vyvolávalo rozpaky. „Zdá se mi poněkud nepatřičné spojovat název se jménem žijící osoby,“ řekl Zeman. Na druhé straně ale návrh chápe. Název Strana práv občanů podle něj ještě na veřejnosti dostatečně nezdomácněl, plete se lidem s názvy jiných stran.

Přízvisko zemanovci je podle Zemana třeba „odpárat“, až se strana etabluje. „Tento podpůrný stupeň rakety, který poté, co vyhoří, se poklidně vrátí zpátky na zem,“ komentoval to Zeman.

Plevel a stromy

Zeman také kritizoval současné politiky, které přirovnal k plevelu. „Stromy rostou pomalu, plevel roste rychle,“ uvedl Zeman v projevu na sjezdu. Za politický plevel označil ty, kterým jde jenom o koryta. Stromem je podle něj naopak ten, kdo vstupuje do politiky, protože věří programu.

SPOZ podle něj není stranou práv politiků. „Nejsme strana práv politiků, chceme být, jsme a budeme Stranou práv občanů,“ prohlásil Zeman, který kandidátky stávajících stran přirovnal k zaopatřovacímu ústavu vysloužilých politiků.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman na ustavujícím sjezdu SPOZ

SPOZ podle něj není subjektem na jedno použití, o hlasy voličů se bude ucházet nejenom v květnových volbách do Sněmovny, ale také na podzim ve volbách komunálních a senátních.

Lídr strany si pochvaloval, že za pouhé dva měsíce od prosincové registrace dokázali vybudovat kompletní organizační struktury v celé republice. Zeman přitom věří, že SPOZ, která má dva tisíce členů, skutečně po volbách zamíří do Sněmovny. „Pevně věřím, že minimálně pět procent překročí každý z krajů,“ řekl. Deklaroval, že stranická centrála nebude vnucovat krajským organizacím, "tu hokejistu, tu zpěvačku na volitelná místa kandidátky".

Delegáty vítal cimbál

Delegáty ustavujícího sjezdu SPOZ vítala v sobotu ráno cimbálovka, rokování bylo zahájeno českou státní hymnou. Kromě zvolení Zemana do čela strany, sjezd rozhodl i o místopředsedech, kterými se stali lídr pražské kandidátky Vladimír Hönig a lídr olomoucké kandidátky Radek Augustin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám