Hlavní obsah

Splátkový kalendář na pokutu za černou jízdu přijde draho

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otálet se zaplacením pokuty za černou jízdu pražské MHD se nevyplatí. Z pětistovky se díky penále, odměně exekutora a případným soudním výlohám může vyšplhat na mnoho tisíc. Jak ale Právo zjistilo, tučná sankce nabíhá i v případě, že takto navýšenou pokutu chce hříšník sice zaplatit, ale nemůže si dovolit uhradit celou částku najednou.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Článek

Za splátkový kalendář si totiž advokátní kancelář Pavla Nováka, která vymáhá v Praze pohledávky od černých pasažérů od roku 2008 pod hlavičkou společnosti Tessile ditta, účtuje dva tisíce korun navíc.

„Pokuta z roku 2008 se mi vyšplhala na sedm a půl tisíce. Když jsem to chtěl řešit, tak mi doporučili, že je pro mě výhodnější zaplatit vše najednou. Další dva tisíce se mi už dávat nechtělo, tak jsem to raději udělal,“ popsal Právu muž, který si nepřál být jmenován.

Kovářová: musí se to změnit

Zástupce kanceláře se nepodařilo kontaktovat. Ale že taková praxe skutečně existuje, o tom se přesvědčil i redaktor Práva, který předstíral, že jeho příbuzná má zájem uhradit několika tisícovou částku ve splátkách.

Pracovnice speciální linky advokátní kanceláře, určené pro dlužníky, nabídla e-mailovou adresu, kam je možné zaslat žádost o splátkový kalendář.

Na dotaz o ceně přiznala, že nejde o levnou službu. „Ten splátkáč byl nějak navýšený. Dělá to kolem dvou tisíc,“ uvedla s tím, že vyřízení žádosti trvá zhruba tři až čtyři týdny.

Přesto je však lidí, kteří na podmínky splátek přistoupí, protože na zaplacení naráz prostě nemají, čím dál víc.

„Každý dnes chce splátkový kalendář. A i když tu zůstáváme přesčas, tak to stejně nestíháme zúřadovat,“ dodala pracovnice kanceláře.

Ministryni spravedlnosti Daniele Kovářové se takové jednání nelíbí. Už dříve kritizovala to, že si vymahači pokut účtují možná zbytečně vysoké odměny.

„To je přesně ten případ, který kritizuji a praxe, kterou chci změnit,“ reagovala včera pro Právo Kovářová.

„Nechci hájit dlužníky, ale nelíbí se mi, že nástroje práva navýší splatitelný dluh na nesplatitelnou výši,“ podotkla ministryně.

Pokuty? O tom nemluvíme

Oficiálně se k metodám, jimiž jsou pokuty od lidí vymáhány, advokátní kanceláře ani dopravní podnik nikdy nevyjadřovaly.

Jestli stejně postupuje i advokátní kancelář Brož, Sokol a Novák, která měla s dopravním podnikem smlouvu do konce roku 2007, nechce nikdo říct.

„Pokuty od dopravního podniku? O tom se tu s vámi nikdo bavit nebude,“ reagovala i v neděli  na dotaz Práva pracovnice advokátní kanceláře Brož, Sokol a Novák.

Dopravní podnik se i teď ve svých vyjádřeních drží zpátky. Stačí mu, že od vymahačské společnosti dostane zaplaceno 950 korun, tedy stejně jako by dostal od pasažéra, který by svůj dluh včas řešil.

„Dopravnímu podniku může každý cestující přistižený bez jízdenky zaplatit pokutu do půl roku. Poté pohledávku předáváme kanceláři, která má vymáhání na starosti,“ uvedl mluvčí pražského dopravního podniku Ondřej Pečený.

„Jakou částku vymůže, je její věc. Ten, kdo vymáhá, má nějaké náklady řízení, může třeba oslovit exekutora, jehož odměna je zase dána zákonem,“ vysvětlil Pečený.

„Nám jde čistě o naši pohledávku, kterou dostaneme zaplacenu od vymahačské společnosti ve chvíli, kdy jim ji předáme,“ dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám