Hlavní obsah

Nikdo z ministrů se nenechal očkovat proti prasečí chřipce

Právo, ČTK, Václav Pergl
Praha

Nikdo z ministrů se na pondělním zasedání bezpečnostní rady státu a vlády nedal očkovat proti prasečí chřipce, ačkoliv závodní lékař byl připraven jim vakcínu aplikovat. Právu to sdělil dobře informovaný zdroj z vlády, který si nepřál být uveden.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Jan Fischer v rozhovoru s ministrem dopravy Gustavem Slamečkou

Článek

Zdroj ale nevyloučil, že se někdo se mohl dát očkovat později.

Jurásková přitom všem ministrům už minulý týden nabídla toto očkování s tím, že vakcína bude k dispozici. Podle jejích dřívějších slov všichni ministři jí za tuto nabídku poděkovali.

Po těchto svých slovech se ale údajně tak usmála, že se dalo vyčíst, že toto poděkování bylo spíše ironické. Vláda v pondělí rozhodla o uvolnění vakcín pro všechny občany nad tři roky.

Zájem o očkování je v Česku nízký. Milión vakcín vláda původně objednala pro vybrané skupiny chronicky nemocných a lidí nezbytných pro chod státu. Třetinu z nich nebude muset odebrat.

"Vakcína Pandemrix bude všem hrazena ze státního rozpočtu, aplikaci zaplatí zdravotní pojišťovna, neplatí se ani regulační poplatek," uvedla ministryně.

Očkování budou organizovat kraje, očkovat se bude ve vakcinačních centrech, tedy ne jako dosud u praktických lékařů. Dospělí nepotřebují od svého lékaře žádné doporučení, děti by je ale měly mít od svého praktického pediatra. Těhotné ženy potřebují doporučení gynekologa, mohou se nechat očkovat od čtvrtého měsíce těhotenství.

Stát objednal loni v srpnu milión vakcín za 220 milionů korun. Původně mělo být očkováno půl miliónu vybraných lidí, každý dvěma dávkami. Nakonec testy prokázaly, že většině stačí jedna dávka. V pátek ministryně Jurásková oznámila, že stát 30 procent objednaných vakcín neodebere.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám