Hlavní obsah

Se Steyrem jsem jednal, o korupci se ale nemluvilo, tvrdí Kožnar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý předseda ČSSD v Praze 1 Miloslav Kožnar v pondělí řekl, že s firmou Steyr, která nabízela Česku nákup obrněných transportérů Pandur, jednal. O korupci se ale na schůzce nemluvilo. Jeho jednání se týkalo společného podniku českých výrobců. Jednání trvala od února do března 2003.

Článek

Dva exmanažeři firmy Steyr, Wolfgang Habitzl a Herwig Jedlaucnik, mluvili pro Mf Dnes o schůzce, na níž se řešilo možné uplácení v případě nákupů obrněných trasportérů o "místostarostovi Prahy za ČSSD a vycházející politické hvězdě". Na jméno si údajně nevzpomněli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloslav Kožnar

Kožnar v pondělí řekl, že ani jedno z toho, místostarosta ani vycházející hvězda, není a nebyl, přesto se přihlásil k tomu, že on je mužem, který měl schůzku se zástupci Steyru. S Habitzlem se jednou sešel, druhého muže ze schůzky Herwiga Jedlaucnika prý nikdy neviděl. Není tak jasné, zda Kožnar mluví o schůzce, jejíž "sociálnědemokratický" účastník se hledá, a ne o jiné.

Popis nesedí, ale jsem to já

"Popis v médiích na mne absolutně nesedí," odpověděl v pondělí Kožnar novinářům na otázku, zda se poznal ve výpovědích rakouských manažerů. Přesto to prý byly právě zprávy v novinách, na jejichž základě se rozhodl veřejně vystoupit. "Mám to bříško a tak dále, to byl nějaký popis v tisku. Tak jsem se domníval, že to jsem já," řekl.

Podle Kožnara je kauza zpolitizovaná. "Tvrzení exmanažerů společnosti Steyr lze skutečně pokládat za špatný vtip nebo pokus o podvod, který by mohl diskreditovat českou obchodní a politickou scénu," uvedl Kožnar v reakci na slova o korupci.

Předseda strany Jiří Paroubek, o němž se původně spekulovalo, že byl tím politikem, o kterém se mluví, podle něj o jednáních nevěděl.

Společný projekt

Kožnar popsal okolnosti jeho schůzky se zástupci firmy Steyr. V roce 2003 se sešel s projektantem kolových obrněných vozidel a lobbistou Janem Vlčkem, který s ním mluvil o přípravě projektu výroby transportérů. Do Prahy přijeli zástupci firmy Steyr, kterým Vlček svůj projekt představil. Kožnar jim podle svého prohlášení pro jednání poskytl prostor a zázemí.

Firma Steyr ale podle Kožnara poté rozhodla, že s Vlčkem dál spolupracovat nebude.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám