Hlavní obsah

Na poplatky ve zdravotnictví kraje rozdaly už půl miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krajské úřady rozdaly pacientům z veřejných financí na úhradu regulačních poplatků ve zdravotnictví zhruba 480 miliónů korun. Letos počítají kraje s výdaji přesahující 300 miliónů korun s tím, že některé z nich předpokládají, že budou po květnových volbách zrušeny. Většina krajů hradí poplatky od loňského února. Nejvíce zaplatili daňoví poplatníci ve Středočeském kraji, nejméně na Plzeňsku.

Článek

Zavedení regulačních poplatků mělo omezit nadměrný počet návštěv u lékaře lidí, kteří léčbu nepotřebují. Ušetřené peníze plynuly na těžko dostupnou nákladnou léčbu vážně nemocných pacientů, například počet lidí léčených kvůli rakovině výrazně stoupl. Jen za rok 2008 ušetřilo ministerstvo 10 miliard korun.

Nejvíc peněz za zdravotnické poplatky loni vydal Středočeský kraj, a to 73,8 miliónu korun. Na letošek má vyčleněno 80 miliónů. Hejtman David Rath (ČSSD) už dříve řekl, že situaci zkomplikovalo, že se nepodařilo prosadit plošné zrušení poplatků ve Sněmovně. Pacienti z jižních Čech stáli loni kraj na poplatcích 67,03 miliónu korun.

Jihomoravský kraj loni odpustil lidem zdravotnické poplatky za téměř 50 miliónů korun, pro tento rok počítá rovněž s 50 milióny korun. Možnost nechat si poplatek uhradit využívají asi dvě třetiny pacientů v kraji. O zhruba deset miliónů méně zaplatil Královéhradecký kraj. Za regulační poplatky loni vydal přes 40 miliónů korun. Na příští rok vyčlenil 8,5 miliónu. Částka vystačí na první čtvrtletí. Počítají s tím, že poplatky letos parlament úplně zruší, nebo že kraje budou proplácet jen některé.

Zlínský kraj vloni zaplatil za regulační poplatky ve svých nemocnicích téměř 15 miliónů korun. V rozpočtu na rok 2009 počítal s 28,7 miliónu korun. Ministerstvo vnitra vede s krajem správní řízení, krajský mluvčí Milan Plesar ale uvedl, že hejtmanství žádné změny v tomto ohledu nechystá.

Výdaje krajů na proplacení regulačních poplatků ve zdravotnických zařízeních v miliónech korun (některé kraje nehradí všechny poplatky):
Kraj20092010 (plánované výdaje)
Prahaneproplácíneproplácí
Středočeský73,880
Jihočeský67,03-
Plzeňský7,612
Karlovarský20,820
Ústecký4224 (do poloviny roku)
Liberecký2210 (do parlamentních voleb)
Královéhradecký408,5 (na první čtvrtletí)
Pardubický3417
Vysočina47,555,5
Jihomoravský5050
Zlínský1518
Olomouckýnezveřejnil, odhad 36nezveřejnil
Moravskoslezský256,1
Celkem480,7 (včetně odhadu Olomouckého kraje)301,1
Zdroj: ČTK

Nejmenší výdaje loni měl Plzeňský kraj, proplatil pacientům zhruba 7,6 miliónu korun. O peníze nejčastěji žádali senioři. Letos na poplatky v rozpočtu má 12 miliónů. Nižší částka než v jiných krajích je dána zřejmě řidší sítí krajských nemocnic.

Karlovarský kraj loni na poplatky vydal 20,8 miliónu korun, stejnou částku má vyčleněnou na letošek. Jsou v tom nejen poplatky, které pacienti měli uhradit v krajských zdravotnických zařízeních, ale zčásti i poplatky ze všech lékáren v kraji, které kraj začal vracet od září. Ústecký kraj na poplatcích za pacienty v krajských nemocnicích zaplatil dvojnásobek, zhruba 42 miliónů korun. Letos má na ně v rozpočtu vyčleněno 24 miliónů korun do poloviny roku.

Také Liberecký kraj počítá s úhradou poplatků za pacienty jen do jarních parlamentních voleb. V rozpočtu na to má proto jen deset miliónů korun. Loni na ně vydal přes 22 miliónů. Hejtman Stanislav Eichler (ČSSD) předpokládá, že ČSSD volby vyhraje a Sněmovna pak poplatky ve zdravotnictví plošně zruší. Pokud ale sociální demokraté ve volbách neuspějí a poplatky budou zachovány, kraj je prý dál hradit nebude.

Přes 34 miliónů stála úhrada poplatků za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních Pardubického kraje. Letos počítá se 17 milióny. Podle odhadů to vystačí asi do poloviny roku. Kraj Vysočina na úhradu poplatků pro letošek vyčlenil v rozpočtu 55,5 miliónu korun. Loni se z připravených 80 miliónů korun vyčerpalo kolem 47,5 miliónu korun. Moravskoslezský kraj stála úhrada poplatků téměř 25 miliónů korun. Letos počítají s částkou 6,1 miliónu korun. Kraj hradí pouze třicetikorunové poplatky u lékaře a v lékárnách. Praha regulační poplatky neproplácí. Olomoucký kraj náklady na poplatky zatím nezveřejnil. Dříve je odhadl na 36 miliónů korun.

Regulační poplatky zavedl bývalý ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek. Systém byl od té doby upraven. Nyní se platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun. Osvobozeny jsou děti do 18 let.

Ministerstvo vnitra vede s několika kraji kvůli hrazení zdravotnických poplatků správní řízení. Podle úřadu je způsob jejich úhrady nezákonný. Ústecký kraj kvůli tomu podal kompetenční žalobu a žádá o přerušení správního řízení. Jeho příkladem by se mohly řídit i ostatní kraje, které mají s ministerstvem vnitra problém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám