Hlavní obsah

Sněhu v Česku stále přibývá, už by naplnil osm Orlických přehrad

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněhová pokrývka v České republice oproti předchozímu týdnu znovu narostla. K pondělí spočítali meteorologové množství sněhu na 5,66 miliardy metrů krychlových. V průměru tak je na jednom metru čtverečním téměř 72 litrů vody. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Článek

Množství vody ve sněhové pokrývce od počátku roku neustále narůstá. V minulém týdnu jej meteorologové odhadli na 5,2 miliardy metrů krychlových. Stávající množství by po svém roztátí naplnilo bezmála osm Orlických přehrad.

Sníh se v České republice drží od počátku roku ve všech nadmořských výškách. Umožňuje to chladné počasí, průměrné teploty se po celou dobu drží pod dlouhodobými průměry.

Nejvíce sněhu leží pochopitelně v polohách nad 1000 metrů nad mořem, ale i v polohách do 300 metrů je ve sněhu ukryto v průměru 50,9 litrů na metr čtvereční.

V rámci krajů leží největší množství sněhu v jižních (715 miliónů metrů krychlových) a středních Čechách (670), nejméně v Praze (29)  a na Zlínsku (241).

Reklama

Výběr článků

Načítám