Hlavní obsah

Případem Brožové-Polednové se bude zabývat soud ve Štrasburku

Právo, Radim Vaculík

Advokát nejstarší české vězeňkyně Ludmily Brožové-Polednové (88) podal v prosinci stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, v níž napadá rozsudky všech českých soudů, od těch obecních přes Nejvyšší až po Ústavní soud.

Foto: Petr Horník, Právo

Ludmila Brožová - Polednová u soudu.

Článek

A obhájce Polednové Vladimír Kovář má už první úspěch. Štrasburský soud jeho stížnost rovnou neodmítl a bude případ dál řešit, o čemž jej v těchto dnech informoval písemně.

„Dostal jsem od nich dopis, že to obdrželi a že už se některými konkrétními věcmi zabývají. Čili teď si vyžádají od zdejších soudů spisy,“ řekl v pátek Právu Kovář.

Polednová už si zatím odpykala téměř rok ze svého šestiletého trestu za podíl na justiční vraždě političky Milady Horákové z roku 1950. Podle Kováře ale nyní ani on, ani její nejbližší nemají nejmenší tušení, jak se bývalé dělnické prokurátorce v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou vede.

„Je slepá, takže nemůže psát, a jediný kontakt s rodinou byl telefon. Vždycky každý čtvrtek volala dceři a teď už čtrnáct dnů nic, nemáme s ní žádné spojení. Nikdo z její rodiny a já také vůbec nevíme, jestli se tam s ní něco neděje,“ uvedl Kovář.

Brožové-Polednové se údajně vede dobře

Míní, že vedení věznice zřejmě Polednové nedovolilo další pravidelné telefonáty domů. Není prý vyloučeno, že to může souviset i se změnou ředitelky ve Světlé. Dosavadní šéfku Kamilu Meclovou totiž od 1. února nahradila Gabriela Slováková, která dosud pracovala jako ředitelka kabinetu a vnějších vztahů generálního ředitele Vězeňské služby Luďka Kuly.

Mluvčí generálního ředitelství Robert Káčer tyto spekulace odmítá, Slováková prý s Polednovou vychází dobře.

„Paní Polednová je v pořádku, má předepsanou zdravotní péči, bere léky a nemá žádné zákazy, omezení či nějaký disciplinární trest. Nevíme, proč nevolá domů,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám