Hlavní obsah

O manažera obžalovaného ze stamiliónového podvodu se zajímá NBÚ

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

O plzeňského podnikatele Jaroslava Scharfa, který je obžalován ze stamiliónového podvodu, se začal zajímat Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Dvaapadesátiletý manažer jako předseda představenstva příbramské společnosti ZAT a. s., která je spjata s jadernými technologiemi, má totiž bezpečnostní prověrku. Pokud takového člověka trestně stíhá policie, pro stát už to znamená riziko. Jak Právo zjistilo, NBÚ si vyžádalo kopii obžaloby.

Článek

„Důvodem k odebrání bezpečnostní prověrky může být i trestní stíhání,“ potvrdil Právu vedoucí kanceláře ředitele NBÚ Lubomír Prchal.

ZAT dodává řídící systémy do atomových elektráren, což je důvodem pro prověření minimálně na stupeň důvěrné. Prověrka spadá do kompetence odboru průmyslové bezpečnosti (NBÚ).

O aktivitách NBÚ kolem stíhaného Scharfa ale nechtěl Prchal hovořit. „NBÚ není oprávněn, a tedy ani nemůže informace o bezpečnostním řízení konkrétní osoby sdělovat jiné osobě nebo subjektu než účastníkovi bezpečnostního řízení, kterým je pouze žadatel o vydání osvědčení,“ vysvětlil Prchal.

Uvedl pouze, že NBÚ se zabývá všemi skutečnostmi,které mohou mít vliv na posouzení, zda držitel osvědčení i nadále splňuje podmínky pro jeho držení. „Existuje-li důvodná pochybnost, zahájí NBÚ řízení o zrušení platnosti vydaného osvědčení,“ uzavřel Prchal. Samotný Scharf se k celé věci nevyjádřil. „Je na dovolené v zahraničí,“ řekl jeho mediální zástupce Jaroslav Hudec.

Podvodné navýšení hodnoty firmy

Scharfa čeká v letošním roce soudní líčení. Státní zástupce ho společně s dalšími dvěma podnikateli obžaloval z trestných činů podvodu a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Podle policie navýšili základní kapitál u nově vzniklé společností na základě nepravdivého znaleckého posudku, čímž hodnotu firmy mnohonásobně zvýšili.

Konkrétně šlo o to, že si obžalovaní nechali zpracovat znalecké posudky na pozemky u Novosedel na Žluticku, které stvrzovaly, že v podloží je veliká zásoba cihlářského jílu. Pozemky o rozloze padesát sedm tisíc metrů čtverečních pak ocenili na 323 miliónů korun, přičemž podle posudku, který nechala vypracovat policie, měly hodnotu asi jen 200 tisíc korun. Stamiliónový majetek obžalovaní vložili do základního jmění jimi založené akciové společnosti Novosedly, která vzápětí vydala 323 akcií, každou v hodnotě jednoho miliónu korun.

Akcie společnosti Novosedly pak obžalovaní měli převést do spřízněné firmy Českomoravská správcovská a obchodní (ČMSO) výměnou například za akcie firmy ZAT Příbram, které ČMSO držela ve svém vlastnictví. Za bonitní akcie firmy ZAT tak získala ČMSO téměř bezcenné akcie společnosti Novosedly a skončila v konkurzu.

Podle orgánů činných v trestním řízení vznikla společnosti ČMSO škoda přes 133 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám