Hlavní obsah

Pojďte s námi do obstrukcí, vyzvala ODS ostatní strany

Právo, Novinky, jas, ada, nig
Praha
Aktualizováno

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř vyzval ostatní nelevicové subjekty ve Sněmovně, aby podpořili občanské demokraty v jejich snaze zabránit schválení návrhů ČSSD a KSČM. Poslanci TOP 09 se ke snaze ODS připojí, lidovci to odmítli.

Foto: Milan malíček, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

Tluchoř představil názor ODS na celou situaci ve Sněmovně. Podle něj je její jednání "jediné možné, legitimní a demokratické". "Je to odpovědnost proti destrukci, " shrnul Tluchoř.

Podle jeho slov je možné jednání nazývat obstrukcí. "Klidně tomu říkejte obstrukce," dodal s tím, že jde o pozitivní aktivitu a vyzval ostatní nelevicové strany, aby se ke snaze ODS připojily.

"Vyzýváme i ostatní menší demokratické strany, zejména TOP 09, aby nás podpořily v odpovědném přístupu a obraně před dalším zadlužováním,“ řekl Tluchoř.

Strana se snaží zablokovat jednání ve Sněmovně, v níž levicové strany mají několik návrhů, které chtějí prosadit. ODS tvrdí, že tato Sněmovna se už jednou zákonem rozpustila, a proto nemá právo jednat. Druhým důvodem je to, že chtějí zabránit zvyšování schodku rozpočtu, k němuž by vedlo schválení návrhů levicových stran. ČSSD ale tvrdí, že schodek by se tím nezvýšil.

TOP 09: obstrukce jsou legitimní

Poslanci TOP 09 se k obstrukcím připojí, neboť, jak řekl Právu jejich místopředseda Miloslav Kalousek, "jsou připraveni udělat cokoli pro to, aby nebyly přijaty zákony jdoucí proti schválenému státnímu rozpočtu a Janotově balíčku“.

"Netěší mě, že koalice ČSSD, KSČM a lidovců neslyší na věcné argumenty. Ale pokud neslyší, tak obstrukce jsou legitimním nástrojem, jak zabránit nezodpovědnosti,“ prohlásil Kalousek.

Lidovci obstrukce nepodpoří

Lidovci se k obstrukcím občanských demokratů nepřipojí. Jak řekl Právu předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, jejich poslanci nepodpoří žádný návrh zákona, který by zvýšil deficit státního rozpočtu, tedy mimořádné důchody, zrušení poplatků u lékaře ani nemocenskou.

„My podpoříme pouze mateřskou. Ale – na druhé straně leží ve Sněmovně zákon o hazardu, kde chybí vůle třeba i ODS, který by do rozpočtu přinesl miliardy korun. A je také třeba zrušit akcie na majitele, aby se zatočilo s korupcí. Ta obstrukce nevede jen k tomu, že se zabrání sáhnout do rozpočtu, ale také se kvůli ní neschválí to, co schválit třeba je. Podle mě obstrukce poškozuje dobré jméno parlamentu,“ řekl Svoboda.

Kdo získal úplatky, ptá se ODS kvůli gripenům

Občanští demokraté se také znovu vrátili ke kauze pořízení nadzvukových letounů JAS-39 Gripen. ODS se ve Sněmovně snaží prosadit zřízení vyšetřovací komise, která by pořízení stíhaček prošetřila.

ODS připomněla, že společnost Saab, která je členem konsorcia British Aerospace, přiznala v roce 2007, že rozdala miliardové provize.

Občanští demokraté jmenovali konkrétně dvojici tehdejších ministrů ČSSD Jaroslava Tvrdíka a Jana Kavana, kteří podle nich nejvíce prosazovali pořízení letounů. Kauzou se dvakrát zabývala protikorupční policie, která korupci uznala, nicméně šetření odložila.

ČSSD oponuje: nemáte vlastní program

ODS se ústy místopředsedy Petra Nečase obrátila na ČSSD, aby zdůvodnila souvislosti, za nichž byla koupě letounů plánována. Odkázala na nynější šetření britské policie, která obvinila rakouského obchodníka z uplácení.

Česko letouny nakonec nekoupilo, ale pronajalo si je.

Celý případ chce ODS dostat na plénum Sněmovny a vyzvala k prošetření i ministra vnitra Martina Pecinu.

Podle Jeronýma Tejce z ČSSD se občanští demokraté pouze snaží zakrýt fakt, že nemají smysluplný program. ODS prý měla šanci celou kauzu za doby své vlády vyšetřit a tím, že to nezvládla, dokázala svou neschopnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám