Hlavní obsah

V Česku napadl nový sníh, silničáři se nezastaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nedělní vyjasní vystřídalo v Česku opět sněžení. Během večera a noci napadlo několik centimetrů sněhu a silničáři tak opět museli vyjíždět. Silnice jsou místy zledovatělé, teploty zůstávají pod bodem mrazu. Přes víkend se opět výrazně ochladilo.

Foto: Pro Novinky Miloš Hermann, Novinky

Silničáři se pokouší prorazit cestu mezi Kunovicemi a Babicemi na Vsetínsku.

Článek

Teloty v republice se pohybují od mínus čtyř až k mínus 15 stupňům. Silnice na jihu Čech jsou podle dispečinku cestářů po ránu místy zledovatělé, kryté posypem. Přes 60 procent silnic se tu nesmí kvůli zdrojům vody ošetřovat chemicky, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností.

Na ledovku si musejí řidiči dát pozor především na Táborsku, Písecku a Jindřichohradecku. Hlavní tahy jsou ale holé a mokré.

Podle výstrahy meteorologů mají v kraji panovat silné mrazy až do úterního rána. Nejvíce dnes mrzne na Churáňově, kde přístroje naměřily minus devět stupňů Celsia, o polovinu menší mráz je na severozápadě kraje v Kocelovicích. Pouze na Churáňově sněží. Leží tam už skoro půl metru sněhu, zatímco na Českobudějovicku 14 centimetrů. Odpoledne má být polojasno a bude mrznout.

Do hor jen se zimní výbavou

V Libereckém kraji se v pondělí ráno ráno vyjasňuje, teploty místy klesají až k 11 stupňům pod nulou a vítr se uklidnil. V Jizerských horách se ale objevují sněhové přeháňky. Hlavní tahy jsou většinou holé a vlhké, místy ale mohou namrzat. Silničáři proto radí jezdit opatrně a zpomalit zejména na mostech a v otevřených úsecích.

V Libereckém kraji napadlo v závěru minulého týdne až půl metru sněhu, zejména silnice nižších tříd a vozovky v horských oblastech jsou zúžené sněhovými mantinely, které zhoršují výhled. Bez zimní výbavy by ale motoristé do hor vyrážet neměli.

Na Ústecku místy prší

Zbytky uježděného sněhu kryté posypem leží na některých silnicích druhých a třetích tříd v Ústeckém kraji. Silnice prvních tříd jsou podle podle dopravního serveru Ředitelství silnic a dálnic holé a mokré, bez problému sjízdná je i dálnice D8.

Na Lounsku a v Krušných horách na některých místech silničáři zaznamenali sněhové přeháňky, silnice zde jsou však stále sjízdné. V nižších polohách se prý vyskytuje místy i déšť.

Ve středních Čechách je mlha

Hlavní silniční tahy ve Středočeském kraji jsou většinou po chemickém ošetření mokré. Na Benešovsku a Příbramsku se místy vyskytují sněhové přeháňky. Na Mladoboleslavsku a Mělnicku je mlha, místy s dohledností kolem 100 metrů. Narazit na ni mohou například řidiči na silnici R10 mezi Mladou Boleslaví a Prahou.

Hlavní silniční tahy ve Středočeském kraji jsou většinou po chemickém ošetření mokré. Na Benešovsku a Příbramsku se místy vyskytují sněhové přeháňky. Na Mladoboleslavsku a Mělnicku je mlha, místy s dohledností kolem 100 metrů. Narazit na ni mohou například řidiči na silnici R10 mezi Mladou Boleslaví a Prahou.

Kvůli sněhové kalamitě stále nejezdí vlaky mezi Čistou a Kralovicemi u Rakovníka. Zavátou trať bude dnes uklízet sněhová fréza.

Na Vysočině místy sněží

Na Vysočině dnes po ránu komplikují dopravu sněhové přeháňky na Jihlavsku, Žďársku a Havlíčkobrodsku. Kvůli sněžení je částečně snížená viditelnost. Řidiči musí zejména kvůli vrstvě nového sněhu věnovat zvýšenou opatrnost, doporučují silničáři.

Na Vysočině dnes po ránu komplikují dopravu sněhové přeháňky na Jihlavsku, Žďársku a Havlíčkobrodsku. Kvůli sněžení je částečně snížená viditelnost. Řidiči musí zejména kvůli vrstvě nového sněhu věnovat zvýšenou opatrnost, doporučují silničáři.

Na větší části dálnice D1 a na hlavních tazích na Vysočině leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Na vedlejších silnicích leží převážně ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Na Karlovarsku sněžilo celou noc

Na Rychnovsku a Hradecku napadla v noci na pondělí slabá vrstva sněhu. V celém hradeckém kraji musejí být řidiči opatrní zejména na nesolených silnicích nižších tříd, které pokrývá ujetá vrstva sněhu. Hlavní silniční tahy jsou mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu.

V Pardubickém kraji na některých místech dnes ráno sněží nebo jsou sněhové přeháňky. Na hlavních silnicích jsou zbytky rozbředlého sněhu. Vozovky druhé a třetí třídy, které cestáři pouze sypou inertní směsí, pokrývá zledovatělá vrstva sněhu nebo ujetý sníh.

V Karlovarském kraji téměř celou noc sněžilo a dnes ráno ležela na všech cestách několik centimetrů vysoká vrstva sněhu. Pod ní se ukrývala zmrzlý led a silnice byly velmi kluzké. S tím se museli řidiči vypořádat především na komunikacích nižších tříd a ve městech. Na silnicích první třídy pak zůstávala rozbředlá vrstva sněhu tajícího po chemickém posypu.

Tvorba sněhových jazyků a závějí opět trápí řidiče v některých okresech Plzeňského kraje. Nový sníh leží aktuálně na Klatovsku, kde pokrývá většinu silnic druhé a třetí třídy. Místy se tvoří jazyky. Tak je tomu například v oblasti Železnorudska. Jazyky se tvoří i na Sušicku.

Na Zlínsku dále sněží

Olomouckém kraji přibylo v noci na dnešek sněhu. Na mnohých silnicích v regionu leží rozbředající sníh či nová sněhová vrstva. Na nový sníh si řidiči musejí dávat pozor na silnicích nižších tříd na Šumpersku, Jesenicku, Přerovsku a Olomoucku.

Na Zlínsku silně sněží, viditelnost je vlivem srážek snížena. Sněhové přeháňky komplikují dopravu také v dalších okresech Zlínského kraje. Cesty v horských oblastech regionu nadále pokrývá ujetá vrstva sněhu krytá posypem, v nejvyšších polohách Vsetínska až do 15 centimetrů. Místy jsou vyjeté také ledové koleje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám